01 dec. 2022 | 13:55

Cum se dilată timpul: un nou studiu îți explică de ce simți că „îmbătrânești” în tren

ACTUALITATE
Cum se dilată timpul: un nou studiu îți explică de ce simți că „îmbătrânești” în tren

Percepția asupra trecerii timpului poate îsuferi modificări atunci când te afli într-un tren aglomerat, a descoperit un nou studiu care a utilizat realitatea virtuală.

O echipă de psihologi de la Universitatea Cornell a analizat ce poate face aglomerația socială și ce legătură are cu modul în care trece timpul, perceput de oameni. Fiindcă testele au fost realizate cu tehnologia VR, nu se știe dacă acest lucru se întâmplă și atunci când vorbim despre situații reale, însă.

Supraaglomerea din vagoane îți alterează percepția timpului

Pentru a testa teoria, ei au folosit o simulare VR a călătoriilor cu trenul. Participanții au călătorit cu trenul virtual timp de 60, 70 sau 80 de secunde, cu niveluri de aglomerație variind de la 35 la 175 de pasageri, într-un singur vagon.

Foarte important este că au fost colectate, de asemenea, inclusiv date cu privire la ritmul cardiac, din timpul călătoriei, iar ulterior participanții au fost rugați să descrie cât de plăcută sau neplăcută a fost călătoria virtuală, precum și să facă tot posibilul pentru a ghici cu exactitate cât de mult a durat aceasta.

„Am emis ipoteza că aglomerarea socială într-un context virtual valid, din punct de vedere ecologic, duce la sentimente negative care, la rândul lor, duc la o durată prelungită percepută”, a explicat echipa, în acest studiu.

Participanții au estimat că, în cazul călătoriilor aglomerate, timpul s-a „lungit” cu 10%, față de celelalte cazuri.

„Rezultatele au arătat că nivelul de aglomerație din interiorul vagonului a avut un efect semnificativ asupra percepției cuiva, atunci când este vorba despre timpul petrecut în tren. Un pasager suplimentar pe metru pătrat, în medie, a crescut durata percepută a unei călătorii de 1-2 minute cu aproximativ 1,8 secunde”, s-a concluzionat, de asemenea.

Echipa consideră că operatorii de trenuri ar trebui să țină cont de acest aspect. De asemenea, ei sugerează că percepția asupra trecerii timpului ar putea fi atenuată dacă vehiculele de transport public ar fi concepute pentru a face față supraaglomerării.

Acest studiu evidențiază modul în care experiențele de zi cu zi ale oamenilor le influențează acestora percepția asupra realității cotidiene. Totuși, teoria ar trebui să fie testată și într-un cadru adecvat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele