Plătești online și-ți pierzi casa și mașina: acești oameni au pățit-o și e incredibil de unde a pornit totul
Trăim într-o societate care pune din ce în ce mai mult preț pe soluțiile de digitalizare și pe dezvoltare tehnologică, iar acest aspect este unul pozitiv. Problema intervine în momentul în care infractorii cibernetici dezvoltă metode de fraudă moderne și ne lasă faliți, cât am clipi.
Cele mai recente date oficiale indică o creștere îngrijorătoare a furtului de acreditări bancare. Cu alte cuvinte, asistăm la o explozie de atacuri prin intermediul troienilor bancari, care fură date de plată.
Specialiștii în securitate cibernetică de la Kaspersky susțin că numărul acestor atacuri , s-a dublat în 2022 față de 2021, ajungându-se la cifra alarmantă de 20 de milioane de atacuri.
În spatele acestor cifre există povești ale unor oameni simpli sau societăți cărora escrocii online le-au furat bani, averea poate muncită de-o viață întreagă.
Ce să faci, ca să nu ajungi și tu sărac dintr-un simplu click
Specialiștii explică faptul că infractorii au devenit abili și dezvoltă în permanență noi metode de a frauda utilizatorii de internet.
Din fericire, există o serie de măsuri de precauție la care poți apela și care te pot pune la adăpost în fața unei asemenea situații deloc plăcute.
Conform experților în cyber security, trebuie să-ți protejezi toate dispozitivele pe care le utilizezi pentru cumpărături online cu o soluție de securitate fiabilă. De fiecare dată când primești un document sau un link de la un expeditor, verifică-i identitatea și deschide și descărca orice primești.
De asemenea, atunci când cumperi online de la diferite companii, sigură-te că pagina de finalizare a achiziției este sigură și că există o pictogramă cu un lacăt blocat lângă adresa URL.
Totodată, nu uita să te informezi foarte bine cu privire la site-ul și compania de la care vrei să cumperi. Fii atent la orice detaliu, verifică recenziile altor utilizatori și nu te baza pe faptul că ție nu ți se poate întâmpla. În cazul în care depistezi anumite tranzacții suspecte, contactează-ți banca în regim de urgență!
În cele din urmă, nu uita că un singur click dat fără o informare serioasă prealabilă, îți poate goli conturile bancare. În același timp, fii cât se poate de precaut cu informațiile tale de plată. Detalii precum codul PIN sau parolele pentru Mobile Banking sunt confidențiale și trebuie să le păstrezi doar pentru tine!