Țara care rămâne fără medici: de ce există această criză, unde se situează România
Într-o criză care se repetă în toată Europa, un oraș din Franța rurală și-ar putea pierde centrul medical, deoarece nu poate recruta personal nou pentru a-și înlocui medicii atunci când se pensionează. Iată cum arată criza de medici.
Medicii din micul oraș francez Le Vigan îmbătrânesc. În încercarea de a atrage noi medici care să îi înlocuiască pe cei care se pensionează în curând, au construit – de la zero – un centru medical interdisciplinar, modelul fiind promovat ca o modalitate de a face practica generală mai atractivă pentru tinerii medici, conform Politico.
Problema este că nu funcționează. În cinci ani de căutare de înlocuitori, nicio persoană nu a venit.
„Nu credeam că va exista o asemenea dezavuare a medicinei rurale”, a spus Antoine Brun d’Arre, 59 de ani, unul dintre medicii locali care au înființat centrul.
Și astfel, în ciuda tuturor eforturilor lor de a preveni acest lucru, orașul din sudul Franței va deveni probabil un alt așa-zis deșert medicale ale țării.
Criză de medici
Le Vigan, care are o populație de aproximativ patru mii de locuitori și se află într-o vale de la capătul sudic al Massifului Central, nu este singurul oraș francez care se luptă să atragă medici. Dar amploarea provocărilor cu care se confruntă este emblematică pentru o criză la nivel european în care medicii sunt prea departe, prea puțini sau prea bătrâni.
Statisticile arată că aproape șapte milioane de oameni din Franța nu au un medic de familie. Din punct de vedere geografic, 30% din populația țării trăiește într-o regiune cu acces redus la medicii de familie, a spus Guillaume Chevillard, lucrător în domeniul sănătății și cercetător la Institutul de Cercetare și Informare în Economia Sănătății.
Acum sunt mai mulți medici generaliști în Franța care se pensionează decât alții noi care înființează un cabinet. Numărul medicilor de familie a scăzut deja cu 5,6 la sută între 2012 și 2021. Și următorul deceniu va fi deosebit de problematic: deși numărul medicilor formați a crescut în ultimii câțiva ani, iar guvernul a anulat recent plafonul pentru locurile la școlile de medicină, aceste cifre nu vor reconstrui suficient de repede forța de muncă.
Europa se află într-o criză profundă de medici, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar profesia în domeniul medical pare să devină neatractivă şi epuizantă. În România lipsesc peste 1.500 de doctori. În peste 180 de localități din țară nu există nici măcar unul.