Poliția din această țară a descoperit o fraudă criptografică de 575 de milioane de dolari
Poliția din Estonia susține că doi bărbați au fraudat sute de mii de oameni între 2015 și 2019. O operațiune comună din SUA și Estonia pentru a-i prinde pe suspecți a implicat peste o sută de ofițeri de poliție și aproximativ 15 agenți FBI. Ar fi cea mai mare fraudă criptografică din Estonia.
Așadar, conform informațiilor oficiale, doi bărbați au fost arestați în Estonia pentru că ar fi fraudat sute de mii de investitori în valoare de 575 de milioane de dolari (562 de milioane de euro) printr-o schemă de criptomonede falsă.
Astfel, suspecții au fost arestați în cadrul unei operațiuni comune între poliția estonă și FBI din SUA, care a implicat peste o sută de ofițeri.
„Acesta este unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă pe care le-am avut vreodată în Estonia”, a declarat Oskar Gross, șeful biroului de criminalitate cibernetică al forțelor de poliție estoniene.
Cea mai mare fraudă criptografică din Estonia
În acest context, Washingtonul a cerut extrădarea celor doi bărbați, a declarat poliția într-un comunicat. Poliția susține că bărbații au păcălit sute de mii de oameni să investească într-o bancă de criptomonede numită Polybius Bank și să cumpere contracte pentru un serviciu minier, numit HashFlare, între 2015 și 2019.
Cu toate acestea, procurorii au spus că aceste afaceri funcționau ca scheme piramidale.
„Acești inculpați au valorificat atât atractivitatea criptomonedei, cât și misterul din jurul minării criptomonedei, pentru a comite o uriașă schemă Ponzi”, a spus procurorul american Nick Brown din Seattle.
Ca referință, oschemă Ponzi este o formă de fraudă care atrage investitorii și plătește profituri investitorilor anteriori cu fonduri de la investitori mai recenti. Numită după omul de afaceri italian Charles Ponzi, schema le face pe victime să creadă că profiturile provin din activități comerciale legitime (de exemplu, vânzări de produse sau investiții de succes) și nu știu că alți investitori sunt sursa de fonduri. O schemă Ponzi poate menține iluzia unei afaceri durabile, atât timp cât noii investitori contribuie cu noi fonduri și atât timp cât majoritatea investitorilor nu cer rambursarea completă și încă mai cred în activele inexistente pe care se presupune că le dețin.
Poliția a adăugat că „încasările din fraudă ar fi fost spălate prin achiziții de bunuri imobiliare și companii-fantomă”.
Alte patru persoane care locuiesc în Estonia, Belarus și Elveția au fost, de asemenea, acuzate, dar identitatea lor nu a fost dezvăluită.