Ce greșeală faci atunci când pornești centrala termică: încarcă semnificativ factura și mulți nu știu acest aspect
Nu de puține ori, în speranța de a economisi, oamenii fac o greșeală care le poate aduce costuri și mai mari, atunci când vine vorba despre centrala termică. Află ce anume faci greșit și ce sfaturi ți-ar putea veni în ajutor.
Cea mai frecventă greşeală este de a opri centrala termică atunci când părăsim locuința. Cu toate că în mintea noastră se naște ideea că economisim la factura de la gaz, acest lucru nu va face decât să o încarce. Potrivit specialiștilor, consumul crește atunci când o oprim. Am economisi doar dacă am menține centrala la o temperatură constantă de 18-19 grade Celsius.
Explicația constă în faptul că atunci când ne întoarcem acasă, pentru a încălzi camerele de la o temperatură mai scăzută, consumul crește direct proporțional. Pentru a evita asta, poți lua în considerare unul sau mai multe sfaturi de mai jos.
Pentru a obține costuri mai reduse la factură, recomandată este utilizarea unui termostat. Cu ajutorul acestuia, poți controla consumul centralei și totodată și temperatura ambientală, fiind foarte util în reglarea temperaturii din interiorul căminului tău, chiar și atunci când nu ești acasă.
De asemenea, pentru a obține un randament cât mai bun pentru funcționarea eficientă a unei centrale cu condensare, se recomandă păstrarea unei temperaturi a agentului termic de până la 55 de grade Celsius.
În momentul în care presiunea centralei tale scade sub 0,5 bari, ar trebui să verifici pierderile de apă ale instalației de calorifere. În cazul în care nu ai experiență în a face acest lucru, poți suna un specialist care va remedia rapid problema.
La celălalt pol, dacă presiunea acesteia depășește valoarea de 2,5 bari, atunci golirea instalației pe la robinetul de golire al centralei este recomandată, până când presiunea scade până la valoarea optimă de 1,5 bari. Dacă în continuare presiunea se află în creștere, robinetul de încărcare cu apă a instalației trebui închis.
Izolarea termică a locuinței reprezintă o altă îmbunătățire care te va ajuta să economișești. Consumul de gaze naturale va scădea de la 30 până la 45% dacă locuința este izolată termic într-un mod corespunzător. Pentru a nu avea de-a face cu igrasia sau mucegaiul, specialiștii recomandă și izolarea exterioară a acesteia.
În unele cazuri, centrala termică scoate un sunet ciudat ca și cum ar fierbe ceva. Acest lucru are loc atunci când calcarul s-a depozitat în schimbătoarele de căldură. Soluția este curățarea acesteia sau, uneori, chiar înlocuirea pieselor, însă acestea pot fi efectuate doar de către specialiști.
Dacă ți-ai plănuit o vacanță de iarnă mai lungă și nu știi cum să procedezi cu centrala termică, recomandat este ca aceasta să rămână conectată la priză și să fie activate funcțiile de siguranță precum funcția anti-îngheț și funcția anti-blocare.
Reglarea temperaturii la interior este o acțiune foarte imporrtantă. Așadar, în living room, temperatura recomandată este de 20 de grade Celsius, în timp ce în dormitor temperatura trebuie să fie cuprinsă între 19-20 de grade, iar în baie aceasta să ajungă la 22 de grade Celsius. Temperaturile sunt cu notă orientativă, astfel că atunci când te afli în locuință, rămâne la alegerea ta nivelul de temperatură, dar și costurile vor fi pe măsură.
Atunci când vine vorba despre alegerea centralei termice, cea electrică pare să aibă un avantaj în plus, și anume acela că poate fi montată într-o singură zi. Odată montat, aceasta trebuie doar conectată la o priză și pornită. De asemenea, aceasta este mai puțin zgomotasă și aduce beneficii mediului înconjurător.
Anterior, menționam temperaturile recomandate pentru fiecare încăpere a locuinței tale. Află astfel că temperatura ideală pentru un somn odihnitor este cea cuprinsă între 16 și 19 grade Celsius, condiția fiind să te învelești și să te îmbraci adecvat.
Ce greșeală să nu faci atunci când pornești centrala termică
Pentru a obține un consum eficient al centralei termice, trebuie să iei în considerare și temperatura apei încălzite. Cu siguranță s-a întâmplat să setezi o temperatură ridicată a apei, iar pentru că era prea fierbinte, aceasta era combinată cu apă rece. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 48-50 de grade Celsius.
Pentru ca radiatoarele din casa ta să fie cât mai eficiente, nu se recomandă mascarea acestora cu obiecte de mobilier. Totodată, dacă acestea nu se încălzesc uniform, ele trebuie aerisite înainte de începerea sezonului rece. Nu uita să fii atent și la locurile prin care aerul cald se poate pierde, fiind un cost extra la factura ta.
În cazul în care între camerele din aceeași locuință există o diferență considerabilă de temperatură, pentru a anula acest efect, se recomandă instalara robineților care ajută la ajustarea termică a camerelor. În acest fel, în locuința ta, temperatura va fi distribuită uniform.
Tot înaintea începerii sezonului rece, specialiștii recomandă curățarea coșurilor de fum sau a instalațiilor de evacuare. De asemenea, verificarea presiunii din instalația centralei reprezintă o altă operațiune esențială pentru ca centrala termică să funcționeze eficient.
Indiferent de materialul din care sunt confecționate caloriferele din locuința ta, acestea trebuie aerisite pentru a putea fi eliminat aerul din interiorul acestora, pentru ca randamentul instalație să nu scadă. Aerisirea caloriferelor se efectuează la câteva zile după ce instalația a fost pusă în funcțiune.
Dacă radiatoarele din casă nu mai încălzesc corespunzător, cauza poate consta în faptul că este nevoie de o aerisire până la scoaterea completă a aerului, dar și că instalația trebuie să fie umplută cu apă până când este atinsă presiunea de 1,2-1,5 bari.
În cazul în care dorești o eficiență mai mare a sistemului de încălzire, specialiștii recomandă o centrală termică în condensare. Aceasta beneficiază de componente speciale care pot recupera căldura din condens. Astfel, centralele în condensare ajung la o eficiență mult mai mare în comparație cu cele obișnuite, lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare atunci când îți alegi centrala termică.
Atunci când ești pe punctul de a achiziționa o centrală termică, dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent este suprafața care urmează a fi încălzită. Astfel, o centrală termică ce livrează 24 kW poate încălzi o suprafață de maximul 180 de metri pătrați, incluzând bucătăria și baia. Pentru suprafețele mai mari de 200 de metri pătrați și cu mai mulți consumatori de apă caldă, specialiștii recomandă o centrală termică care livrează o putere mai mare.
Atunci când îți cumperi o locuință, trebuie să iei în considerare și orientarea acesteia față de punctele cardinale, fiind un lucru important în eficiența energetică. Așadar, orientarea către sud a fațadei este obligatorie dacă dorești un câștig energetic solar mai mare.