Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: procentul exact, confirmat oficial
În competiția dintre PNL și PSD pentru majorarea pensiilor, un fel de campanie electorală în avans cu consecințe în rândul a milioane de români, liberalii se pare că au făcut o treabă mai bună în atrage voturile celor mai vulnerabili cetățeni din România. Nu de alta, dar au promis mai mult.
Toți pensionarii din România stau ca pe jar când vine vorba de majorarea iminentă a pensiilor. Autoritățile române au fost cât se poate de eficiente în a evita un procent concret pentru creșterea programată de la 1 ianuarie 2023. Din fericire, cu cât ne apropiem mai mult de finele acestui an, lucrurile par să fie mai clare, iar în ceea ce privește mesajele din coaliție, PNL pare să ia fața social-democraților pe acest subiect.
Ce se întâmplă cu pensiile românilor, cu cât cresc, de fapt
„Există în momentul de față două propuneri concrete care vizează creșterea de 15% propusă de PNL. Prima vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creșterea pensiilor. Cea de-a doua vizează o creștere universală, a tuturor pensiilor, cu 15%”, a anunțat, miercuri, Ionuț Stroe.
Cu alte cuvinte, au făcut ce au făcut, iar din 2023, cea mai mare parte a pensionarilor, cel puțin cei vulnerabili, ar trebui să se bucure de o creștere a pensiilor de 15%. Un plan concret pe marginea acestui subiect, un consens în coaliție, va veni ”foarte probabil săptămâna viitoare”.
Mai există însă mai multe particularități de bătut în cuie vizavi de creșterea pensiilor pentru simplul fapt că există mai multe scenarii pentru implementare. ”Această majorare de 15% ar trebui să fie compusă, pe de-o parte, din creşterea punctului de pensie, chestiune reglementată legal la noi în ţară, legată direct de creşterea inflaţiei din anul precedent la care, Guvernul va adăuga şi o alocare graduală de beneficii suplimentare”, a explicat același oficial al Partidului Național Liberal (PNL).
În contextul în care coaliția de guvernare este formată din PNL, PSD și UDMR, este un pic ciudat conflictul imaginar care se propagă la TV între cele trei formațiuni, dar a insistat pe el și Stroe, care insistă cu fiecare ocazie asupra faptului că ”propunerea fermă” de majorare vine de la liberali. ”Această propunere fermă, de altfel exprimată public şi de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Nicolae Ciucă, de 15%, a fost propunerea noastră. În momentul de faţă, cum a confirmat de altfel şi ministrul Muncii, ea va fi sub forma unei anvelope bugetare, care să asigure tuturor categoriilor de pensionari, atât celor vulnerabile cât şi celor cu pensii mai mari, o protecţie suplimentară”, concluzionat purtătorul de cuvânt liberat într-o intervenție la Antena 3.