16 nov. 2022 | 11:21

România ”face legea” în Europa când vine vorba de bani: cum am ajuns să fim pe primul loc în UE

ACTUALITATE
România ”face legea” în Europa când vine vorba de bani: cum am ajuns să fim pe primul loc în UE

Institutul European de Statistică a publicat cea mai recentă analiză referitoare la performanța economică a statelor din comunitatea europeană. Spre surprinderea tuturor, România a ieșit în fruntea clasamentului, chiar dacă nu vorbim de performanțe fabuloase.

La ceva timp după ce s-a încheiat al treilea trimestru fiscal, Eurostat a publicat o analiză referitoare la creșterea economică din regiune defalcată pe țări, dar și la nivelul întregii Uniuni Europene. Cu această ocazie, aflăm că Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creștere de 0,2% în ultimul trimestru comparativ cu precedentele trei luni. Un pic șocant este însă alt aspect, deși vorbim de o creștere economică de doar 1,3%, România și Cipru se află pe primul loc în zona euro când vorbim de avans economic de la un trimestru la altul.

Probabil singura victorie a României în 2022

De la un an la altul, PIB-ul celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea din 2022. Pe de altă parte, în întreaga Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut s-a bucurat de o creștere de 2,4%. Dacă analizăm situația din această perspectivă, trimestrul trei din 2022 versus trimestrul trei din 2021, clasamentul creșterilor la nivel european este următorul, Cipru – 5,4%, Portugalia 4,9% și România 4,7%. În consecință, atât de la un trimestru la altul, cât și de la un an la altul, românii și-au găsit loc pe podium.

Dacă analiza Comisiei Europene se dovedește a fi corectă, veștile bune din punct de vedere financiar și economic s-au cam încheiat pe 2022. În ultimul trimestru din acest an, se vehiculează o contractare a economiei europene, tendință descendentă ce va continua și în primul trimestru al anului următor. Aceasta va fi o consecință a creșterii prețurilor la energie și a majorării dobânzilor, particularități de piață care vor limita cheltuielile, creditarea și încrederea în piață.

Deși ai fi tentat să crezi altceva, România nu se află sub nicio formă într-o situație bună economică. Ca referință, INS a confirmat creșterea de 1,3% de la trimestrul doi la trimestrul trei din 2022, dar a confirmat că acea creștere este mai mică decât cele 1,8% procente pe plus de la T1 la T2. Din acest punct de vedere, trendul este descendent și îngrijorător.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele