15 nov. 2022 | 19:24

De ce se tem băncile de crypto: culmea, pericolul nu e pentru ele, ci pentru oamenii de rând

ACTUALITATE
De ce se tem băncile de crypto: culmea, pericolul nu e pentru ele, ci pentru oamenii de rând

Majoritatea adepților investițiilor în zona cripto susțin că aceste active sunt împotriva băncilor și că bancherii și instituțiile oficiale se opun lor tocmai pentru că asta le aduce falimentul. Ei bine, ceea ce se întâmplă în ultima perioadă îi contrazice flagrant.

Bula de spăpun de pe piața cripto pare că s-a spart, la fel și iluzia oamenilor la îmbogățirea peste noapte. În timp ce investițiile în activele digitale și-au arătat volatilitatea și instabilitatea, bancherii centrali mai scot la lumină câteva elemente ce pot pune în pericol consumatorul de rând.

Bancherii o spun pe șleau: de asta nu ne place cripto. Monedele digitale sunt periculoase pentru consumatori

Banca Centrală Europeană (BCE), susține că autorităţile de reglementare vor avea dificultăţi să-i supravegheze pe cei ce furnizează astfel de servicii pe zona cripto. De ce? Ei bine, Preşedintele consiliului de supraveghere financiară al Băncii Centrale Europene (BCE), Andrea Enria, vine cu o serie de argumente ce ar trebui să ne ridice tuturor mai multe semne de întrebare și care ar trebui să ne alarmeze, deopotrivă.

Conform oficialului BCE, acești furnizori de active cripto ”nu se gândesc niciodată la riscurile financiare”. Tot ei ar încălca și granițele naționale, iar siguranța consumatorului este pusă în pericol, mai semnalează Andrea Enria, care-și exprimă îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă pe această piață.

”Sunt îngrijorat pentru colegii mei care vor trebui să efectueze această supraveghere în viitor, deoarece acestea sunt animale cu care este dificil să lucrezi”, a transmis oficialul BCE, de curând.

Declarațiile oficialului vin într-un context cât se poate de trist, de dificil, volatil și instabil pe piața criptomonedelor. Platforma pentru criptomonede FTX a depus vineri cerere de intrare în faliment faliment în SUA, iar milioane de clienți din întreaga lume suferă pierderi financiare.

Mai mult, în aceeași seară, compania a susținut că a fost piratată după ce milioane de dolari în active digitale au fost extrase din portofelele FTX, în ciuda faptului că compania a blocat retragerile mai devreme în cursul zilei. Suma exactă a banilor lipsă este neclară, dar CoinDesk estimează cifra la peste 600 de milioane de dolari. Aceste milioane sunt în plus față de fondurile clienților în valoare de cel puțin un miliard de dolari care au dispărut din FTX, înainte ca compania să depună faliment.

Jurnaliștii Reuters mai notează că Bankman-Fried a „transferat în secret” zece miliarde de dolari de la schimbul de criptomonede către compania sa comercială Alameda Research. Se pare că el a dezvăluit decalajul financiar altor directori FTX pe 6 noiembrie, cu doar câteva zile înainte ca Binance să anunțe și, ulterior, să renunțe la oferta de a salva firma.