09 nov. 2022 | 23:33

Uniunea Europeană va acorda 18 miliarde de euro Ucrainei. „Are nevoie de sprijinul nostru”

ULTIMA ORĂ
Uniunea Europeană va acorda 18 miliarde de euro Ucrainei. „Are nevoie de sprijinul nostru”

În încercarea de a ajuta Ucraina să acopere deficitul tot mai mare din bugetul său de stat, Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de asistență financiară în valoare de 18 miliarde de euro, care va fi plătit în cursul anului 2023.

Pachetul va încerca să facă banii mai previzibili și mai fiabili, după eșecul public al UE de a livra cele 9 miliarde de euro care au fost alocate pentru 2022.

Acel pachet inițial, anunțat în luna mai, rămâne blocat în negocierile dintre statele membre, în ciuda apelurilor repetate ale Kievului, inclusiv ale președintelui Volodomir Zelenski însuși.

Până în prezent, doar 3 miliarde de euro au fost trimise Kievului, urmând ca alte 2,5 miliarde de euro să fie deblocate până la sfârșitul lunii și alte 0,5 miliarde de euro să fie programate pentru luna viitoare.

Cu toate acestea, restul de 3 miliarde de euro par să fi fost blocate, fără nicio rezolvare la vedere. Deoarece blocul nu a semnat niciodată această ultimă tranșă, nu este obligat din punct de vedere legal să o elibereze.

„Evident, ar fi mult mai bine să putem debloca întregul pachet”, a declarat miercuri după-amiază vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, pentru Euronews.

„Dar știm că, pentru a finanța acest program excepțional de asistență macrofinanciară pentru acest an, avem nevoie de garanții suplimentare din partea statelor membre. Au existat discuții între statele membre, care nu au ajuns la concluzii definitive cu privire la întreaga sumă.”

1,5 miliarde pe lună pentru Ucraina

Bruxelles-ul intenționează acum să treacă peste fiascoul din acest an și să se concentreze pe noul pachet de 18 miliarde de euro pentru 2023, care va însemna 1,5 miliarde de euro pe lună pentru a ajuta Ucraina să își acopere deficitul bugetar.

În mod crucial, Comisia va solicita celor doi co-legiuitori – Parlamentul European și Consiliul UE – să aprobe pachetul în ansamblu, ceea ce va crea obligația legală de a plăti cele 18 miliarde de euro.

O primă plată este așteptată la sfârșitul lunii ianuarie, iar ulterior vor urma plăți trimestriale.

Fondurile UE vor fi utilizate pentru a susține serviciile publice de bază și pentru a repara infrastructura critică. Pentru a debloca banii, Ucrainei i se va cere să realizeze reforme legate de statul de drept, de lupta împotriva corupției și a fraudei.

Reacționând la această veste, președintele Zelenski și-a exprimat recunoștința.

„Acest lucru arată adevărata solidaritate a UE. Împreună rezistăm agresiunii Rusiei, împreună vom reconstrui Ucraina, împreună vom fi în UE”, a scris Zelenski pe Twitter.

Împrumuturi noi din partea UE

Ajutorul extern a devenit din ce în ce mai urgent pentru Ucraina, în condițiile în care forțele rusești continuă să lovească obiective civile și sisteme de energie, lăsând orașele în întuneric și făcând viața de zi cu zi insuportabilă pentru locuitori.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimase anterior că Kievul are nevoie de între 3 și 4 miliarde de euro pe lună pentru a menține economia națională în funcțiune. Cu toate acestea, deficitul bugetar s-ar putea mări dacă războiul ia o întorsătură nefavorabilă.

Statele Unite s-au angajat să furnizeze 1,5 miliarde de dolari pe lună, egalând contribuția UE. Însă vor fi necesari mai mulți bani pentru a ajunge la cele 4 miliarde de euro lunare.

„Suntem în coordonare cu alți donatori internaționali, cu țările G7, cu instituțiile financiare internaționale, cum ar fi FMI și Banca Mondială, astfel încât împreună să putem acoperi întregul necesar de finanțare” , a declarat Dombrovskis.

Comisia va strânge cele 18 miliarde de euro de pe piețele internaționale de capital, folosind spațiul suplimentar din bugetul UE ca garanție pentru investitori, așa cum a făcut pentru a crea fondul de redresare COVID, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Împrumuturile pe termen lung vor fi foarte avantajoase, cu o maturitate de 35 de ani. Ucrainei i se va cere să efectueze prima rambursare în 2033, după expirarea unei perioade de grație de 10 ani.

Ratele dobânzii vor fi acoperite de țările UE, ceea ce va ușura povara financiară a Kievului.

În total, noile împrumuturi vor implica un cost suplimentar de 630 de milioane de euro pentru UE în fiecare an, conform celei mai prudente estimări a Comisiei.

Orice măsură care mărește datoria comună a UE necesită unanimitatea celor 27 de state membre. O astfel de perspectivă s-a lovit deja de opoziția frontală a Ungariei.

„Am susținut împrumutul comun în timpul epidemiei de coronavirus, dar a fost mai mult decât suficient”, a declarat luni Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe.

Întrebat despre poziția Budapestei, Dombrovskis a declarat că situația gravă a Ucrainei va atrage toate țările la bord.

„Evident, va fi nevoie încă de câteva discuții cu statele membre, dar sperăm că vom putea ajunge la un rezultat pozitiv la sfârșitul zilei”, a spus Dombrovskis.

„Toată lumea recunoaște că Ucraina este o țară aflată în război și că Ucraina are nevoie de sprijinul nostru.”