Facturile noastre nu sunt așa de scumpe ca în Occident: chiar dacă raportăm costul la salarii, suntem niște norocoși în UE
Probabil te numeri printre acele persoane exasperate de costul lunar al facturilor la energia electrică și gazul natural, dar mai ales indignate pe lipsa de predictibilitate și incertitudinea care domină sezonul rece următor.
Avem câteva luni bune de când resimțim din plin instabilitatea de pe piețele internaționale și interne de energie.
Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, costul energiei electrice și cel al gazului natural a explodat, atât în România, cât și-n restul Europei.
În fața scumpirii, Guvernele europene au luat măsuri pentru a tempera impactul resimțit de consumatorul final, fie el casnic sau industrial. Așa s-a ajuns să avem legi care reglementează compensări și plafonări de preț.
Datorită acestor prețuri plafonate, românii ajung să plătească prețuri cu mult diminuate, față de sumele de bani pe care le-ar fi scos din buzunar, fără intervenția autorităților de la vârful statului.
Dacă ai trăi o lună în Berlin sau chiar și într-o capitală săracă din UE, ai fi mulțumit cu facturile din România
Dacă analizăm prețurile facturilor noastre în context european, vom vedea că nu plătim nici pe departe cele mai scumpe facturi. Suntem în a doua parte a clasamentului, chiar și dacă luăm în calcul puterea de cumpărare. Cu alte cuvinte, situația costurilor facturilor este destul de echilibrată la noi în țară.
Când facem aceste afirmații ne referim la cercetarea publicată luni de Energie-Control Austria, Autoritatea de Reglementare a Energiei și Utilităților Publice (MEKH) din Ungaria și VaasaETT.
Raportul Indicele prețurilor la energie pentru uz casnic a analizat prețurile la gaze și energie electrică din 2009 până în octombrie 2022 în 33 de țări europene.
Printre altele, din analiză aflăm că, în termeni nominali, în București avem al optulea cel mai ieftin preț la energia electrică dintre capitalele europene analizate. Raportat la capitalele UE, suntem pe al patrulea loc. Doar la Sofia, Zagreb, Budapesta și Valetta energia e mai ieftină!
Dacă ne raportăm la ce venituri ale un român în medie, tot ieșim mai bine la socoteală decât multe capitale din Europa și din UE. Capitala noastră are al 15-lea cel mai mic preț la energie electrică din Europa, suntem sub media continentală dacă ne raportăm la puterea de cumpărare a cetățenilor din fiecare stat analizat!
Copenhaga și Roma sunt cele mai scumpe orașe pentru gospodăriile europene, urmate de Amsterdam și Berlin, potrivit raportului.
Trecând la gazul natural, aflăm că avem, în termeni nominali, al șaptelea cel mic preț al gazelor naturale. Doar la Varșovia, Budapesta, Bratislava și Zagreb consumatorii plătesc o energie electrică mai ieftină, arată datele analizei din Ungaria.
Analizând prețul gazelor raportat la puterea de cumpărate, nici aici situația nu e dramatică. Suntem pe locul 11 din cele 33 de state analizate!
Locuitorii din Amsterdam au plătit cel mai mult în Europa pentru gaze naturale, de două ori mai mari decât media europeană, urmați de Copenhaga, Danemarca, potrivit raportului. O reducere de 55% a prețurilor a fost raportată în Atena. Acest lucru, potrivit raportului, s-a datorat scăderilor „taxelor pe energie” și „schemei guvernamentale de compensare a prețurilor”.