Obiceiul urât pe care îl au mulți oameni poate duce la demență și Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea Griffith au demonstrat că obieciul urât care poate fi întâlnit în rândul foarte multor oameni poate duce la demență și Alzheimer.
Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a arătat că Chlamydia pneumoniae a folosit nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier ca și cale de invazie pentru a invada sistemul nervos central. Celulele din creier au răspuns apoi depunând proteina beta-amiloid, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer.
Profesorul James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru Neurobiologie și Cercetare pe Celule Stem, este co-autor al primei cercetări mondiale. Acesta explică felul prin care bacteriile pot ajunge la creier foarte ușor, doar făcând acest obicei urât care este întâlnit în rândul multor oameni.
„Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii care arată ca boala Alzheimer. Am văzut că acest lucru se întâmplă în cazul unui șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni”, a spus profesorul St John.
Obiceiul urât care te poate duce la Alzheimer
Nervul olfactiv din nas este expus direct aerului și oferă o cale scurtă către creier, una care ocolește bariera hemato-encefalică. Este o cale pe care virușii și bacteriile au depistat-o ca fiind cea mai ușoară către creier. Echipa de la Centru planifică deja următoarea fază de cercetare și urmărește să demonstreze că aceeași cale există și la oameni.
„Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la oameni, dar nu am descoperit cum ajung acolo”, mai afirmă cercetătorii.
Există câțiva pași simpli pe care să îi urmezi în a-ți îngriji mucoasa nasului și pe care profesorul St John sugerează că oamenii ar trebui să îi ia înseamă dacă doresc să reducă riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu debut tardiv.
„A-ți smulge nasul și a-ți smulge firele de păr de pe nas nu sunt o idee bună. Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește foarte multe bacterii care pot ajunge apoi la creier”, a mai adăugat cercetătorul.
Testele mirosului pot avea, de asemenea, potențial ca detectoare pentru Alzheimer și demență, spune profesorul St John, deoarece pierderea simțului mirosului este un indicator precoce al bolii Alzheimer. El sugerează că testele de miros de când o persoană împlinește 60 de ani ar putea fi benefice ca detector timpuriu. Această cercetare a fost susținută de Fundația Goda și de Institutul de Sănătate Menzies Queensland.