03 nov. 2022 | 09:58

Cum vrea să riposteze Japonia, în caz că va fi atacată de Coreea de Nord. Planurile de contraofensivă

ACTUALITATE
Cum vrea să riposteze Japonia, în caz că va fi atacată de Coreea de Nord. Planurile de contraofensivă

Ministerul japonez al Apărării ia în considerare desfășurarea de rachete hipersonice până în 2030 pentru a spori disuasiunea prin intensificarea capacităților sale de contraatac. Decizia vine în contextul în care Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice, dintre care una a ajuns în Marea Japoniei.

Japonia și Coreea de Nord, la un pas de conflict

Ministerul caută capacități de contraofensivă în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a schimbat mediul de securitate global, iar seria de lansări de rachete ale Coreei de Nord și mișcările militare ale Chinei amenință Japonia, se arată în raport.

Rachetele hipersonice pot zbura de cel puțin cinci ori mai repede decât viteza sunetului și pe o traiectorie complexă, care sunt dificil de interceptat, se arată în raport.

Japonia intenționează să își revizuiască strategia de securitate națională, precum și alte documente cheie în domeniul apărării până la sfârșitul anului.

Poziția sa privind capacitățile de contraatac și rachetele hipersonice ar putea fi menționată în aceste documente.

Cum vrea să se apere Tokyo

Una dintre idei este că Japonia ar putea desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în trei state prin obținerea rachetelor Tomahawk fabricate în SUA, primul pas pentru a-și spori capacitățile de contraatac, se arată în raport.

Japonia ar putea moderniza rachetele sol-navă de tip 12 pentru a doua etapă prin extinderea razei de acțiune la peste 1.000 km (600 de mile) de la mai puțin de 200 km (60 de mile) cât au în prezent.

Adoptarea rachetelor hipersonice va fi probabil cea de-a treia etapă, a relatat acesta.

Separat, ziarul Asahi a relatat joi că Japonia ia în considerare dezvoltarea unei versiuni lansate de pe submarin a rachetei sale anti-navă Type 12, care ar fi mai greu de detectat pentru orice adversar.

Japonia a declarat deja că intenționează să extindă raza de acțiune a rachetelor cu baza la sol, ca parte a unei noi strategii pentru a oferi armatei sale capacitatea de a lovi ținte îndepărtate atât pe mare, cât și pe uscat.

Ultimul tir de rachete lansate de Coreea de Nord vine la scurt timp după o întâlnire între miniştrii adjuncţi ai afacerilor externe american, nipon şi sud-coreean.

„Am convenit să ne întărim cooperarea (…) pentru ca Phenianul să pună imediat capăt imediat activităţilor sale ilegale şi să reia negocierile pentru denuclearizare”, a declarat în timpul acestei întrevederi sud-coreeanul Cho Hyun-dong.

„Cele trei ţări au convenit asupra necesităţi unui răspuns de o forţă fără precedent în cazul în care Coreea de Nord va întreprinde al şaptelea său test nuclear”, a declarat el pentru presă.