03 nov. 2022 | 09:13

ANAF a pus tunurile pe românii cu Revolut: s-au pus deja popriri, peste 5 milioane de lei vizați pentru ”recuperare”

ACTUALITATE
ANAF a pus tunurile pe românii cu Revolut: s-au pus deja popriri, peste 5 milioane de lei vizați pentru ”recuperare”

Până de curând, Revolut părea să fie o mină de aur pentru românii care încercau să-și ascundă o parte din venituri sau majoritatea de ANAF. Între timp, serviciul ascuns într-o aplicație de mobil a devenit o bancă adevărat cu o relație cât se poate de clară cu autoritățile din teritoriile în care activează, inclusiv cu Fiscul românesc.

Deși au existat numeroase speculații legate de posibilitățile ANAF de a pune popriri pe conturile de Revolut ale românilor, conform datelor furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru Wall-Street, există un proces cât se poate de simplu și de clar ca acest lucru să se întâmple și s-a și întâmplat în trecut. Ca referință, solicitările trimise până în prezent de către Fisc la banca digitală Revolut au depășit 5 milioane de lei.

Cum funcționează popririle ANAF pe Revolut

Banca digitală Revolut a depășit peste 2 milioane de utilizatori în România, după aproximativ patru ani de prezență pe piața locală, aceeași piață în care, la momentul de față, oferă și credite. Până de curând, însă, popririle pe conturi de Revolut nu părea o posibilitatea reală. Încă din luna iulie a acestui an, când au apărut informații despre acțiuni în instanță ce vizau poprirea unor conturi din banca digitală, situația pe subiect a devenit îngrijorătoare pentru mulți români care sperau să-și ”ascundă” anumite fonduri.

La momentul de față, conform ANAF, agenția își recuperează relativ ușor banii din conturilor de Revolut ale românilor datornici. Nu de alta, dar oficialii fiscului românesc au colaborare foarte bună cu fiscul lituanian, unde Revolut deține licența bancară sub care operează la nivelul Uniunii Europene.

”Pentru indisponibilizarea sumelor existente în conturile Revolut, Agenția Națională de Administrarea Fiscală transmite către autoritatea competentă din Lituania cereri de recuperare, în conformitate cu dispozițiile Directivei Consiliului nr. 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, precum și ale Regulamentului(CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului(CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, au explicat oficialii ANAF.

În final, organele fiscale din Lituania aplică măsurile de executare silită prin poprirea asupra conturilor bancare deschise de către debitorii români la Revolut Bank UAB cu sediul în Vilnius, Lituania, urmând să transfere în România sumele recuperate. ”Până în prezent au fost transmise către autoritatea competentă din Lituania cereri de asistență reciprocă la recuperare, pentru debitori ale căror obligații bugetare restante depășesc 5 milioane de lei”, au menționat oficiali de la Fisc.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele