Răstunare de situație. Rusia își reia participarea la acordul pe cereale cu Ucraina, Turcia și ONU
Rusia a declarat miercuri că își va reînnoi participarea la un acord care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, la doar patru zile după ce și-a suspendat rolul în acest acord.
Rusia s-a răzgândit și își reia participarea la acordul pe cereale
Moscova se retrăsese la sfârșitul săptămânii trecute, afirmând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră din cauza unui atac cu drone asupra flotei sale de acolo.
„Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par a fi suficiente și reia punerea în aplicare a acordului”, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație.
Răsturnarea de situație a avut loc după o convorbire telefonică între președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan, marți, și după consultări între miniștrii apărării ai acestora.
„Este o răsturnare de situație destul de neașteptată”, a declarat Andrey Sizov, șeful companiei de consultanță în agricultură Sovecon, axată pe Rusia.
„Nu am îngropat acest acord, dar nici nu ne așteptam ca Rusia să revină la el atât de repede, deoarece nu era foarte clar ce fel de garanții ar putea obține Rusia și cât de repede se va întâmpla acest lucru. Dar, ei bine, bună treabă Erdogan”.
Putin a spus că vrea o anchetă detaliată
Chiar și după convorbirea cu liderul turc, Kremlinul declarase că Moscova va lua în considerare reluarea acordului doar după o „anchetă detaliată” a atacului cu drone de sâmbătă împotriva Flotei sale din Marea Neagră, pe care a acuzat Ucraina că l-a efectuat cu sprijinul Marii Britanii.
Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac și neagă utilizarea coridorului de securitate al programului de cereale în scopuri militare. Marea Britanie a negat implicarea și a acuzat Rusia că încearcă să distragă atenția de la eșecurile sale militare din Ucraina.
În declarația de miercuri, Ministerul rus al Apărării a afirmat că, datorită implicării Națiunilor Unite și a Turciei, a fost posibil să se obțină garanții scrise din partea Ucrainei că nu va folosi coridorul umanitar sau porturile ucrainene pentru a desfășura operațiuni militare împotriva Rusiei.
Moscova declarase luni că ar fi riscant și inacceptabil ca navele să continue să navigheze prin coridorul umanitar creat în cadrul acordului negociat de Turcia și ONU, care a eliberat porturile ucrainene și căile de navigație pe care Rusia le blocase anterior.
În ciuda mișcării rusești, navele au continuat să exporte cereale ucrainene, iar luni a fost transportat un volum record.