Mihaela Runceanu a fost ucisă în data de 1 noiembrie 1989, iar tragicul eveniment nu poate fi uitat nici acum.
Mihaela Runceanu a fost, fără dar și poate, una dintre cele mai bune voci ale României, iar dispariția ei prematură a lăsat un gol în industrie, ducând la nenumărate teorii ale conspirației. Cumva, oamenii nu se pot împăca că moartea ei, astfel că încă există cei care încearcă să deslușească misterul de 33 de ani, refuzând să accepte ancheta și deznodământul acesteia. Oficial, Daniel Cosmin Ștefănescu a omorât-o, în acea seară, pe Runceanu. Neoficial, se crede că adevărul este „dincolo de noi”.
Mihaela Runceanu s-a născut la Buzău, în data de 4 mai 1955 și a fost singurul copil al Lenuței și al lui Nicolae Runceanu. A terminat liceul de muzică în același oraș, după care a urmat Conservatorul, la București, dar și Școala Populară de Artă.
A predat vioara la Brăila, apoi la Buzău, totul ca ulterior să preia catedra fostei sale profesoare de la Școala Populară de Artă, din București.
„Cu aceeaşi dăruire mă împart între scenă şi “mugurii noi” ai muzicii noastre uşoare. Fiecare direcţie cu specificul ei, îmi îmbogăţesc paleta personală de interpretare. Sunt la curent cu generaţia tânără prin contact neîntrerupt. Trebuie să-i laşi omului loc de afirmare.
Nu vreau să construiesc imitatori. Nu pentru asta onorez dubla calitate a activităţii mele sociale. Pentru a stimula nişte talente în găsirea propriei personalităţi. Să înveţe să se dăruiască celor pentru care vibrează. Acesta este mesajul nostru. Şi chiar sensul existenţial. Dinspre interpretare, muzica uşoară românească traversează, se pare, momente fericite”, declara Mihaela Runceanu, într-un interviu, în anul 1989, cu o lună înainte ca viață să-i fie luată.
Se poate spune că un artist nu moare, de fapt, niciodată. Mihaela Runceanu a devenit nemuritoare datorită pieselor iubite, la vremea respectivă, de întreaga Românie. Printre acestea, se numără: Luna, Ce frumos am visat, De-ar fi să vii, Să crezi în dragostea mea, Iartă, Nu te ascunde, Nu, nu mai vreau să știu, Cu fiecare stea, Fericirea are chipul tău, Dacă totuși vei pleca și Să fim copii.
Cu toate că, în 2022, muzica s-a schimbat mult, melodiile Mihaelei Runceanu au intrat în categoria celor „cult”. Moartea artistei încă trezește fascinația morbidă a oamenilor și acum, la 33 de ani de la uciderea ei.
Oficial, Daniel Cosmin Ștefănescu este numele celui care i-a curmat viața în dimineața zilei de 1 noiembrie 1989. Bărbatul a stat la închisoare 17 ani pentru această crimă, iar acum, după eliberare, își continua viața în Marea Britanie.
„Mi-e bine. Am plecat în Anglia. Lucrez la un depozit, în apropiere de Londra. Nu vreau să mai ştiu nimic despre România. Orice este posibil dacă vrei cu adevărat. Motivaţia o găsim în noi dacă o căutăm adânc”, declara Ștefănescu pentru Click, în 2017.
Firește, există încă voci care susțin că adevărul din spatele uciderii Mihaelei Runceanu este mult mai complex de atât, însă în lipsă de dovezi, nu s-a putut trage nicio altă concluzie decât cea rămasă ca fiind oficială.
Printre cei care au crezut mereu că, în cazul morții Mihaelei Runceanu, nu s-a făcut dreptate pe deplin a fost chiar mama artistei, Lenuța.
„Domnule procuror, eu, ca mamă cu sufletul greu de durere, simt că fetiţa mea nu a fost ucisă pentru jaf (aşa cum încearcă să se susţină), ci din dorinţa de a-i curma cariera artistică, carieră care, probabil, ameninţa poziţiile altor vedete de muzică uşoară”, scria femeia într-o scrisoare adresată procurorului. Această scrisoare a apărut în cartea „Un Cântec Ucis”, de N. Peneș.
„Jaful şi tot ce s-a făcut n-au fost decât un pretext. Deci, în spatele criminalului se află autorii morali ai crimei. Cât a fost el constrâns (criminalul) să spună adevărul? Dacă am admite că jaful a fost mobilul crimei, el putea să înfăptuiască acest lucru fără să o ucidă, pentru că a avut “n” ocazii să o facă. După cum se știe, Mihaela pleca în turneu 2-4 zile în mod frecvent… Domnule procuror, am convingerea că asasinul Mihaelei a fost plătit ca să facă această crimă (…). Eu cred că el nu a acţionat singur.
Nu se poate, nu mă pot împăca cu gândul că pentru soluţionarea acestui caz sunt suficiente numai declaraţiile criminalului. Ar fi prea simplu, deoarece nu pentru jaf a fost ucisă Mihaela. Vă doresc reuşită şi vă mulţumesc din suflet pentru ceea ce veţi face pentru Mihaela”, completa Lenuța Runceanu, în scrisoarea sa.
Mihaela Runceanu a fost înmormântată în data de 4 noiemebrie 1989, în Buzău.