Cu portofelele pe masă: cum stau românii cu banii, în plină criză. În mod paradoxal, greutățile ne educă
Cele mai recente analize financiare realizate în rândul românilor scot la iveală detalii foarte interesante despre cum ne raportăm la bani, în această perioadă de crize suprapuse.
Anul 2022 este, fără îndoială, poate cel mai problematic și anevoios de la criza din 2008. Avem o serie de crize ce se suprapun, în special cea energetică și inflaționistă, iar de parcă toate acestea n-ar fi suficiente, ne confruntăm și cu mari tensiuni în plan geopolitic.
Din cauza inflației agresive, puterea noastră de cumpărare scade, acolo unde veniturile nu cresc, iar traiul de zi cu zi e tot mai anevoios, pe fondul facturilor explozive și a creșterii ratelor la bănci.
Ei bine, în acest context dur, românii devin mai responsabili cu banii lor. Se pare că momentele dificile au darul de a ne învăța lecții financiare utile. Un studiu Revolut arată că economisim mai mulți bani decât o făceam anul trecut.
„Românii au economisit mai mult în primele nouă luni ale anului decât în aceeași perioadă a anului trecut (+75% seifuri digitale). Campioni la economisit au fost utilizatorii din segmentul 25-34 de ani (36,29% din totalul „pușculițelor digitale” create”, arată Revolut.
De ce femeile sunt într-un pericol mai mare decât bărbații, din cauza inflației
Conform analizei, pe măsură ce prețurile devin tot mai agresive, oamenii reacționează diferit la veștile legate de creșterea costului de trai, unii se simt mai încrezători, alții sunt speriați. Atitudinile diferă și în funcție de gen. Din nefericire, situația actuală dezavantajează mai mult femeile decât bărbații, iar specialiștii Revolut ne explică de ce inflația actuală este mai periculoasă pentru reprezentantele sexului frumos, plecând de la îngrijorările ce le macină pe acestea.
„De exemplu, 21% dintre femeile care au participat la studiu au declarat că se simt îngrijorate de impactul inflației asupra situației lor financiare, în timp ce procentul de bărbați care împărtășesc această temere este de doar 12%. Aceasta face ca femeile să fie mai expuse la burnout financiar.
Pe de altă parte, bărbații români sunt mult mai încrezători (23%) în capacitatea lor de a-și ține sub control cheltuielile și de a-și spori veniturile chiar și în vremuri de stagnare sau recesiune economică.
Lucrurile se echilibrează în privința capacității de a gestiona cheltuielile gospodăriilor și atât femeile, cât și bărbați declară că sunt în căutarea de soluții pentru a-și îmbunătăți situația financiară (51% dintre femei și 50% dintre bărbați)”, se mai arată în studiu.