31 oct. 2022 | 21:56

Kremlinul dă semne că vrea să negocieze pentru Ucraina. Lavrov a numit condițiile pe care trebuie să le accepte Occidentul

ULTIMA ORĂ
Kremlinul dă semne că vrea să negocieze pentru Ucraina. Lavrov a numit condițiile pe care trebuie să le accepte Occidentul

Moscova ar fi dispusă să negocieze încheierea războiului din Ucraina, dacă Occidentul îndeplinește anumite condiții, a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. La mai bine de opt luni de când președintele Vladimir Putin a lansat „operațiunea militară specială” în țara vecină, Kremlinul a declarat, prin vocea lui Lavrov, că ia în calcul discuții despre încetarea focului în regiunile ucrainene.

Rusia, dispusă să negocieze pentru Ucraina în anumite condiții

Deși, inițial, Rusia a sperat la o victorie rapidă, invazia a scos la iveală slăbiciuni în armata lui Putin, care au stagnat câștigurile Kremlinului. În plus, Kievul a primit ajutor din partea Occidentului, sprijinind eforturile de apărare și permițând soldaților să lanseze o contraofensivă puternică pentru a recupera teritoriile ocupate.

În timp ce bătălia continuă, negocierile dintre cele două state est-europene au eșuat. Ucraina, pe de o parte, a sugerat că armata sa va continua să lupte până când Rusia va fi complet alungată de pe teritoriul său, iar Rusia nu se abate de la planul său, în ciuda faptului că se confruntă cu pierderi tot mai mari pe front.

Când ar putea exista un dialog între Moscova și Occident

Totuși, Serghei Lavrov a vorbit despre posibilitatea unor negocieri între Rusia și Occident. Astfel, ministrul de Externe a subliniat că Rusia este „întotdeauna pregătită să îi asculte pe colegii noștri occidentali, dacă aceștia vor mai face o cerere pentru a organiza un dialog”. Omul lui Putin a numit două condiții pe care Vestul ar trebui să le accepte, pentru ca discuțiile să aibă succes.

Ce trebuie să accepte SUA

În primul rând, Occidentul ar trebui să „țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea sa”, a explicat Lavrov. De mulți ani, Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea NATO în estul Europei, pe care Kremlinul o consideră o amenințare la adresa intereselor sale de securitate.

Probabil că Vladimir Putin ar cere neutralitatea Ucrainei în timpul negocierilor. De-a lungul războiului, mai multe state, inclusiv Finlanda (care are o graniță comună cu Rusia), au făcut eforturi de aderare la alianța occidentală, consolidând organizația și dând o lovitură sferei de influență rusești.

Anunțul făcut de Serghei Lavrov

În al doilea rând, Occidentul ar trebui „să ne ofere niște abordări serioase care să ajute la dezamorsarea tensiunilor”, a mai spus Serghei Lavrov. Oficialul rus nu a oferit detalii cu privire la modul exact în care s-ar putea face acest lucru, deși Rusia a acuzat „adversarii” că au adâncit tensiunile prin sprijinul acordat Ucrainei și sancțiunile care au slăbit economia țării.

„Dacă vom fi abordați cu propuneri realiste bazate pe principiile egalității și respectului reciproc al intereselor, care vizează găsirea unor compromisuri și un echilibru al intereselor tuturor țărilor din această regiune, nu va fi cazul, așa cum a fost întotdeauna în trecut”, a punctat ministrul rus de Externe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, orice negocieri pentru Ucraina ar trebui să aibă loc mai întâi cu Statele Unite: „Kievul are un președinte, un președinte ucrainean legitim, domnul Zelenski, și este teoretic posibil să se ajungă la orice acord cu el, dar, ținând cont de experiența din martie, aceste acorduri nu înseamnă nimic, deoarece pot fi imediat anulate la dictatul din exterior”.

Și Zelenski are cerințe

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și-a expus cerințele de a sta la masă cu liderii ruși, pentru a pune capăt războiului din Ucraina. În luna septembrie, președintele ucrainean a spus că vrea mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și eliminarea ei din Consiliul de Securitate al ONU, protejarea vieților ucrainenilor, recunoașterea granițelor Ucrainei și noi garanții de securitate pentru țara sa.