27 oct. 2022 | 08:39

Metodele folosite în magazinele din România: în fiecare zi găsești alt preț puțin crescut, ca să „te obișnuiesti cu ideea”

ACTUALITATE
Metodele folosite în magazinele din România: în fiecare zi găsești alt preț puțin crescut, ca să

Prețurile au explodat, iar asta nu mai e o noutate. Totuși, dacă ai impresia că în fiecare zi dai mai mulți bani în magazinele din țară, să știi că nu ți se pare.

Lanțurile de magazine chiar fac asta. Cresc prețurile câte puțin aproape în fiecare zi, conform Digi24, într-un material filmat cu camera ascunsă.

Magazinele au o practică ascunsă

Angajații supermarketurilor au confirmat că prețurile sunt schimbate uneori și zilnic. De asemenea, aceeași sursă a intrat în posesia listei cu scumpiri a unui lanț de supermarketuri. Astfel, aflăm că din luna ianuarie și până în septembrie prețurile au crescut cu 35% la ulei, cașcavalul s-a scumpit cu 40%, laptelele cu 35%, zahărul cu 42% iar făina și mălaiul cu 45%.

Economiștii estimează că scumpirile vor continua și în următoarele luni, iar vârful inflației ar urma să fie atins abia în luna martie a anului viitor.

Ultimele luni au adus creșteri explozive de preț în industria alimentară, iar una dintre cauzele care au stat la baza scumpirilor a fost reprezentată de costul tot mai ridicat al îngrășămintelor. Fermierii se confruntă, anul acesta, cu un preț puternic majorat la îngrășămintele atât de necesare recoltelor, iar aceste scumpiri se reflectă, într-un final, la prețurile de la raft, suportate de consumatori.

Din fericire, se pare că prețurile vor începe să intre la apă, la raft, la produsele alimentare, pe fondul ieftinirii îngrășămintelor, fenomen ce tocmai a început să-și facă simțită prezența, când nimeni nu se mai aștepta. Interesant este că la scăderea de prețuri au contribuit chiar fermierii, ce au decis să amâne achizițiile, nemulțumiți fiind de prețuri.

„Fermierii și-au redus achizițiile pentru acest input costisitor. Cererea mondială pentru amoniac, fosfat și potasă este în scădere comparativ cu situația din alți ani”, a declarat Alexis Maxwell, analist la Bloomberg Intelligence.

Ca referință, în România, aproximativ 1,6 milioane de români trăiesc din salariul minim pe economie, 1525 de lei. Întâmplarea face că mulți dintre ei au copii, poate un partener de viață care nu lucrează. Cu toate acestea, statisticile atrag atenția asupra unor scumpiri extraordinare legate de costurile vieții decente pe meleaguri mioritice.