Cine face parte din grupul secret care programează atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei. Sunt numiți „ucigașii cu telecomandă”
Imaginile și filmările cu rachetele de croazieră lansate de ruși în Ucraina au îngrozit omenirea. Totuși, se cunosc foarte puține lucruri despre cei responsabili pentru alegerea țintelor și programarea traiectoriei bombelor. În urma unei investigații amănunțite, Bellingcat și partenerii de la The Insider și Der Spiegel au reușit să descopere cine face parte din grupul militar secret care îndeplinește ordinele lui Putin.
S-a aflat cine programează atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei
În dimineața zilei de 10 octombrie 2022, armata rusă a atacat cele mai mari orașe ale Ucrainei cu drone care au ucis cel puțin 20 de persoane și au rănit peste 100, potrivit autorităților locale. Moscova s-a lăudat cu precizia rachetelor de croazieră lansate și a pretins că bombardamentele au țintit centrele de comandă militare și de securitate și rețeaua națională energetică a Ucrainei.
Cu toate acestea, dovezile publicate de Kiev arată că mai multe rachete au lovit ținte civile, au avariat clădiri rezidențiale și au distrus grădinițe și locuri de joacă. Atacurile rușilor au continuat și în zilele următoare. Cine programează aceste bombardamente?
Membrii grupului sunt ingineri tineri
Ei bine, majoritatea membrilor echipei de ingineri militari responsabili pentru atacurile cu rachete de croazieră ale Rusiei în Ucraina sunt femei și bărbați tineri. Mulți au experiență în domeniul IT sau chiar în jocuri video. O parte a lucrat și în centrul militar de comandă rus din Damasc (perioada 2016-2021), atunci când Moscova a lansat atacuri cu rachete de croazieră în Siria. Alții au fost decorați chiar de Vladimir Putin, susține Bellingcat.
Stenogramele arată că aceste persoane au comunicat cu superiorii lor mai ales înainte de multe dintre bombardamentele rusești cu rachete de croazieră de mare precizie, în urma cărora și-au pierdut viața sute de persoane și milioane de ucraineni au rămas fără curent și căldură.
Centrele de comandă se află la Moscova Sankt Petersburg
Grupul lucrează din două locații: Ministerul Apărării de la Moscova și Sankt Petersburg, sediu ascuns adânc în interiorul „Centrului Principal de Calcul al Statului Major”, adesea prescurtat GVȚ.
Acești ingineri militari sunt persoane tinere, cei mai mulți nu au încă 30 de ani. Majoritatea au terminat facultăți de matematică sau provin din domeniul IT, iar toți au primit instruire în ingineria militară la Academia Militară a Forțelor Rachetelor Strategice sau la Institutul Ingineriei Militar-Navale.
Spre deosebire de colegii lor de pe front, care luptă în prima linie, aceste persoane tinere lucrează din siguranța centrelor de comandă din Moscova și Sankt Petersburg. Inginerii militari își văd de viață neafectați de războiul în care joacă un rol esențial.