Cum a folosit Rusia imagini falsificate pentru a-și clădi afirmațiile privind „bomba murdară”
Astăzi, Ministerul rus al Apărării a publicat o prezentare pentru a susține afirmațiile potrivit cărora Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară” în război – însă unele dintre imaginile folosite sunt false sau scoase din context.
Rusia a folosit imagini false ca să acuze Ucraina
Una dintre afirmații a fost că provocarea în jurul unei „bombe murdare” a fost intenționată de Ucraina pentru a provoca panică și a crește fluxul de refugiați în Europa.
O căutare inversă a imaginii acestei fotografii arată că a fost făcută în timpul zilei de 11 septembrie 2001 în New York. O altă afirmație este făcută că Occidentul folosește informații false pentru a provoca Rusia și a justifica o acțiune militară.
Ei susțin că acest lucru a fost făcut anterior în timpul războiului civil sirian.
Această fotografie, inclusă de Ministerul rus al Apărării în prezentarea de astăzi, a fost, de asemenea, utilizată anterior de Rusia în 2018. Aceștia susțin că arată cum Căștile Albe creează filme de propagandă despre false atacuri asupra civililor din Siria.
Această afirmație a fost infirmată anterior. Fotografia este, de fapt, o imagine din culisele filmului Revolution Man – un film împotriva Căștilor Albe realizat în 2018 de o companie de film siriană.
Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat și cel care a dezmințit imaginile în 2018, a subliniat acest lucru într-un mesaj pe Twitter.
? Russian Defence Ministry: According to the information at hand, two organisations of Ukraine have been ❗ directly ordered to create the so-called #dirtybomb.
☢️ The works are at their concluding stage. pic.twitter.com/7mxxCpWSWK
— MFA Russia ?? (@mfa_russia) October 24, 2022
O altă fotografie inclusă alături de afirmația potrivit căreia Ucraina creează o bombă murdară a fost postată online încă din 2016.