Cioloș, după ce Olanda s-a împotrivit aderării României la Schengen: „Putem oferi orice clarificare. Nu are niciun argument”
Europarlamentarul Dacian Cioloș, membru al grupului politic Renew Europe, a vorbit despre rezoluția adoptată de Parlamentul de la Haga privind refuzul de a accepta aderarea României la spațiul Schengen. Liderul REPER afirmă că ar vrea să înțeleagă ce își dorește guvernul olandez de la autoritățile române și s-a arătat disponibil să ofere informațiile necesare, cerând ca celelalte partide, Guvernul și Președinția să facă același lucru.
Dacian Cioloș, gata să ofere informațiile cerute de olandezi
Dacian Cioloș spune că intrarea în Schengen a României este o prioritate națională. Cât despre votul parlamentarilor olandez, el a spus că ar trebui făcută o disociere între speculațiile politice sau interesele particulare ale unor partide din țările Uniunii Europene și politica europeană a fiecărei țări.
„Intrarea în Schengen este o prioritate națională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate și echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism și naționalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar și pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând.
În privința votului pe care parlamentarii olandezi l-au dat pe tema aderării României la Spațiul Schengen, haideți să facem o disociere între speculațiile politice sau interesele particulare ale unor partide din țările Uniunii Europene și politica europeană a fiecărei țări.
Singurul nostru punct de interes este votul pe care reprezentanții Olandei îl vor da în Consiliul de miniștri al UE atunci când se va decide aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen”, a spus Cioloș.
„Orice derapaj va fi plătit prin crize majore”
Totodată, europarlamentul a spus că olandezii vor informații suplimentare din partea propriului guvern și s-a arătat disponibil să ofere orice fel de informații doresc să afle autoritățile de la Haga.
„În aceeași măsură, speculațiile unor forțe politice din țări europene care încearcă să își rezolve probleme interne folosindu-se de situații specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise.
Orice derapaj în ceea ce privește integrarea României în Spațiul Schengen va fi plătit prin crize majore și hrănirea mișcărilor populiste. Aderarea unui stat la o formă de integrare europeană nu ar trebui să fie subiect de excese politice”, a continuat Cioloș