Cine a votat împotriva aderării României la Schehgen în Parlamentul European. Toți eurodeputații din partidul lui Mark Rutte s-au abținut
România a obținut un vot covârșitor în Parlamentul European privind rezoluția prin care țara noastră va adera până la finalul anului 2022 la spațiul Schengen. Au fost 49 de voturi împotrivă și 43 de abțineri. De altfel, toți cei cinci europarlamentari din partidul premierului olandez Mark Rutte au decis să se abțină de la votarea rezoluției.
Eurodeputații care au votat împotriva rezoluției
Dintre cele 49 de voturi înregistrate împotriva rezoluţiei, 31 au provenit de la membri ai grupului Identitate şi Democraţie. Opt voturi împotriva au venit de la eurodeputaţi neafiliaţi, şase de la membri ai grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) şi câte unul din grupurile PPE, Renew, Verzi şi Stânga.
Europarlamentarii Malik Azmani, Bart Groothuis, Jan Huitema, Caroline Nagtegaal, Catharina Rinzema s-au abținut la vot. Aceștia fac parte din grupul Renew și din partidul olandez de guvernământ.
Un europarlamentar olandez a votat împotriva rezoluției. Peter van Dalen este membru al partidului ChristenUnie, care face parte din coaliția de guvernare din Olanda.
Rezoluția a fost adoptată de 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri. Prin acest act, eurodeputații afirmă că până la finalul anului 2022, Consiliul trebuie să ia toate măsurile pentru a adopta decizia privind admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen.
România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de intrare în Schengen din 2011
Acest lucru înseamnă eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru România și Bulgaria în prima parte a anului 2023.
Cele două țări îndeplinesc de 11 ani condițiile tehnice de aderare.
„Schengen este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite în special pe controlul la granițe, controlul migrației.
Noi îndeplinim din 2011. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. De facto suntem într-o serie de planuri și proceduri aferente Schengen. Dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, trebuie să existe și între noi și părerea noastră este că toate formatele care ne apropie trebuie finalizate.
Sunt convins că securitatea Europei și controlul persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în spațiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul lunii.