22 oct. 2022 | 08:35

S-a mișcat cu de șapte ori viteza luminii: explicația cercetătorilor pentru fenomenul ciudat

ACTUALITATE
S-a mișcat cu de șapte ori viteza luminii: explicația cercetătorilor pentru fenomenul ciudat

Oamenii de știință au găsit ceva care pare să se miște de șapte ori mai repede decât viteza luminii.

În 2017, oamenii de știință au observat o coliziune spectaculoasă a două stele neutronice care au aruncat un jet de radiații atât de puternic, încât NASA spune că energia pe care a eliberat-o a fost „comparabilă cu cea a unei supernove”, potrivit unui comunicat de presă al agenției.

Dar a fost nevoie ca oamenii de știință să despacheteze toate datele care au fost adunate, din cauza complexității lor. Printre alte descoperiri interesante: lucruri care par să călătorească mai repede decât lumina – ceea ce, desigur, este imposibil. Dar nu-ți face griji. Există o explicație perfect rezonabilă.

Evenimentul, desemnat GW170817, este ceea ce este cunoscut sub numele de fuziunea stelei neutronice binare. Ca referință, stelele neutronice sunt nucleele prăbușite ale stelelor odinioară masive și unele dintre cele mai dense obiecte din univers. Potrivit NASA, doar o linguriță din una ar cântări patru miliarde de tone pe Pământ.

A fost, de fapt, mai rapid decât viteza luminii?

Cu acest tip de densitate insondabilă vine o mare gravitație – suficientă pentru a aduna două dintre aceste stele neutronice într-o coliziune explozivă, care a lansat unde gravitaționale și radiații gamma în spațiu, fiind prima dată când oamenii de știință le-au detectat pe ambele dintr-o fuziune a stelei neutronice, spune NASA.

Telescopul spațial Hubble a observat că cele două stele neutronice se prăbușesc într-o gaură neagră, în urma exploziei. Apoi, s-a format un disc care se învârte în jurul găurii negre, care a transmis jeturi incredibil de rapide de materie în spațiu. Combinând descoperirile lor cu cele ale Fundației Naționale de Știință, oamenii de știință au reușit să pună cap la cap evenimentul cu o precizie extremă, inclusiv cu cât de repede se mișcau aceste jeturi.

Inițial, din observațiile Hubble, a părut că jeturile călătoreau cu viteza de șapte ori mai mare decât viteza luminii. Desigur, asta e imposibil. Oamenii de știință atribuie această discrepanță unui fenomen cunoscut sub numele de mișcare superliminală. În esență, deoarece acest jet puternic se apropie de planeta noastră aproape cu viteza luminii, spune NASA, lumina pe care o emite în puncte ulterioare are de parcurs o distanță mai mică de fiecare dată, făcând să pară că se mișcă mai repede decât este, de fapt, în realitate.

Cu câteva calcule suplimentare, oamenii de știință au găsit viteza reală: cel puțin 99,97% din viteza luminii – care este încă destul de rapidă.

Oamenii de știință speră că descoperirile lor, publicate într-o lucrare recentă din Nature, vor permite observații și mai precise ale fuziunilor stelelor neutronice în viitor, ceea ce ar putea ajuta la calcularea ratei de expansiune a universului.