Vestea dimineții pentru toți pensionarii români, se întâmplă în octombrie: majorarea pensiilor și rata inflației
În ultimele săptămâni, tot mai mulți oficiali din Guvern au vorbit despre majorarea pensiilor și, mai precis, despre procentul în plus de care se vor bucura toți pensionarii români, începând cu 1 ianuarie 2023.
În acest moment, majorarea pensiilor este inevitabilă în România, iar procentele vehiculate pentru majorare au fost între 10 și 15%, poate chiar un pic mai mult. Premierul Nicolae Ciucă a insistat în urmă cu aproximativ o săptămână pe valoarea de 11%, menționând însă că nu este valoarea finală, iar aceea urmează să fie anunțată în următoarele săptămâni. Dacă se va rămâne însă la acea cifră, având în vedere că nu acoperă rata inflației de aproape 16%, în fapt, valoarea banilor pe care îi primesc pensionarii în 2023 va fi mai mică decât în 2022.
Majorarea pensiilor, din perspectiva vicepremierului, Kelemen Hunor
Într-o intervenție în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, liderul UDMR a spus că, deși nu poate confirma în mod oficial un procent de majorare pentru pensiile românilor, valoarea finală va acoperi inflația, o va depăși sau va fi foarte aproape s-o facă.
”Se vor găsi bani şi pentru pensionari, fiindcă de la 1 ianuarie, conform legii, trebuie şi vom creşte pensiile. Deci, din acest punct de vedere nu este o chestiune care, dacă faci, conform legii, că până la urmă e vorba de legea salarizării, faci împotriva celorlalţi. Este o greşeală să pui tot timpul diferite categorii sociale unii împotriva altora, pensionari împotriva angajaţilor bugetari, împotriva privaţilor, intelectuali împotriva muncitorilor. Deci, astfel de chestiuni sunt total aberante şi extrem de periculoase. Putem merge din demagogie în demagogie, dar ăsta nu este un drum pe care trebuie să meargă România sau societatea din România. Distrugi orice ţesut social şi orice coerenţă socială”, a declarat Kelemen Hunor.
Aparent, procentul final de majorare a pensiilor, pe lângă faptul că va fi confirmat până la finalul lunii octombrie, va fi în strânsă legătură cu rata inflației.”Nu spun procent, că nu am luat o decizie. Eu cred că trebuie să fie la procentul inflaţiei, în jur – sub – peste, în funcţie de efortul bugetar. Nu îmi cereţi să spun exact care va fi procentul, fiindcă încă nu am ajuns la faza acea de a discuta exact suma”, a afirmat vicepremierul.
”Este o discuţie. În acest moment nu am luat o hotărâre dacă va fi 10, 15,1. A trecut concursul, cred, şi toţi au înţeles că inflaţia trebuie acoperită şi trebuie să găsim resursele necesare. (…) Trebuie să găsim această soluţie şi trebuie să încercăm în această perioadă grea pentru toată lumea, pentru toată Europa. Nu noi am creat această perioadă şi această greutate, să protejăm oamenii. Asta încearcă să facă Guvernul şi cu energia, şi cu pensiile, şi cu toate măsurile pe care le luăm. În primul rând trebuie să prioritizezi, că nu pot să salvezi pe toţi şi trebuie să spui care sunt priorităţile tale, IMM-urile, industria alimentară, agricultura şi, bineînţeles, aşa poţi să găseşti şi resurse”, a concluzionat Kelemen Hunor.