15 oct. 2022 | 11:11

Românii care au așa ceva acasă și nu declară pot primi amendă și de 10.000 de lei. Până când este temenul

ACTUALITATE
Românii care au așa ceva acasă și nu declară pot primi amendă și de 10.000 de lei. Până când este temenul

Toți locuitorii care au așa ceva în gospodăriile lor, dar nu le declară în timp util, pot primi amenzi de până la 10.000 de lei. Așadar, este foarte important să știi asta, înainte să fii amendat.

Cei care au dețin acasă fose septice, însă nu au apucat să le declare, ar trebui să se grăbească să facă asta, întrucât menținerea acestora în ilegalitate ar putea duce la amenzi mari.

Unde trebuie să le înscrii, ce trebuie să faci

Practic, dacă ai o fosă septică în curtea ta, trebuie să o înscrii în Registrul de Evidență al Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

În plus, orice operație făcută la aceste fose trebuie menționată mai apoi în registrul de la primăria localității în care locuiești.

Poți face asta până la sfârșitul lunii octombrie, anul curent. În caz contrar, poți lua o amendă de până la 10.000 de lei.

Noua lege a intrat în vigoare din luna mai 2022. „A apărut HOTĂRÂREA nr. 714 din 26 mai 2022 cu privire la criteriile pentru autorizarea, construcţia, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate”, a avertizat Garda de Madiu, în acest context.

Mai mult, cei care vor construi fose septice noi, vor avea 120 de zile la dispoziție pentru a le declara către autorități, pentru a evita aplicarea unei amenzi.

Fosa septica

Fosă septică

Ce altceva trebuie să mai știi despre asta: fosele vor putea fi construite doar cu autorizație de construcție cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea nr. 50/1991; fosele septice ecologice vor trebui autorizate cel puțin din punct de vedere a gospodăririi apelor și vor trebui analizate calitatea acestor ape uzate evacuate cel puțin o dată pe an; primăriile vor trebui, în termen de 90 de zile, să înfiinţeze şi să întreţină un registru de evidenţă al foselor; proprietarii foselor, in termen de 180 de zile, trebuie să se înscrie în registrul mai sus menționat; orice operație făcută la aceste fose trebuie ulterior menționată în registrul pe care îl ține primăria; în vederea asigurării unei evidenţe corespunzătoare a volumelor şi locurilor de colectare, respectiv a volumelor şi locaţiilor de descărcare a apelor uzate, firmele specializate în prestarea serviciului de vidanjare vor dota vidanjele cu instalaţii de determinare a volumului de apă, sisteme de raportare şi localizare GPS, informează legislatie.just.ro.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele