Aproape 10.000 de lei de la stat, pentru toți românii cu venituri mici: ăsta da ajutor, pentru ce se dau banii
Românii care au venituri mici pot beneficia de un ajutor consistent de la stat, iar banii vor putea fi folosiți cu un scop precis, transmit autoritățile, respectiv pentru conectarea la rețetele de apă și canalizare.
Branșarea sau racordarea la rețelele publice, locale sau regionale, de apă și canalizare se face cu ajutor de la stat, dacă ai venituri mici.
Concret, dacă veniturile sunt sub pragul salariului minim brut pe țară, statul îți oferă o finanțare unică și nerambursabilă în cuantum de 1.900 de euro, pentru a te conecta la rețelele de apă și canalizare.
Scopul autorităților noastre este să încurajeze cât mai multe gospodării să se branșeze și să aibă, astfel, condiții decente de trai în gospodăriile lor.
Nu dai nici măcar 1 leu înapoi din acest ajutor, dar trebuie să ai grijă pe ce cheltui banii
Conform unei analize recent realizată de avocatnet.ro, românii care vor să beneficieze de această finanțare trebuie să îndeplinească o serie condiții impuse de stat. Astfel, beneficiarul trebuie:
„-să fie o persoană singură cu venituri reduse/ face parte dintr-o familie cu venituri reduse (media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie);
-are domiciliul într-o gospodărie neracordată/nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă și/sau canalizare și se află pe rata teritorială a unității administrativ teritoriale care a delegat operatorului de utilități gestiunea serviciului –public de alimentare cu apă și/sau de canalizare, în baza unui contract de delegare a gestiunii;
-își exprimă acordul cu privire la participarea în cadrul Programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/ branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă”.
Măsura are șanse să se dovedească a fi de mare ajutor pentru sute de mii de gospodării din România. Din cauza sărăciei, mai ales în zonele rurale ale țării, mulți români nu își permit să acopere costurile branșărilor, așa că trăiesc în gospodării unde nu se îndeplinesc criteriile standard pentru o viață decentă, conform standardelor comunității europene. Această finanțare poate contribui la creșterea calității vieții pentru numeroși conaționali de-ai noștri.