Rusia, numită oficial stat terorist de către Consiliul Europei. Decizie de ultimă oră
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei declară oficial Rusia drept stat terorist prin adoptarea unei rezoluții intitulate „Escaladarea continuă în agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”. 99 de membri ai APCE au votat „pentru” și unul s-a abținut. Parlamentarul ucrainean Oleksii Gonciarenko și Agenția Națională pentru Prevenția Corupției în Ucraina au dat vestea.
APCE numește Rusia un stat terorist
APCE numește oficial Rusia un regim „terorist”. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în urma unei dezbateri urgente privind „Escaladarea ulterioară a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a adoptat rezoluția care condamnă ororile provocate de armata rusă, la comanda lui Vladimir Putin. Potrivit Ukrinform, 99 din 100 de deputați APCE au votat în favoarea documentului și unul s-a abținut.
Totodată, s-a discutat despre nevoia de a oferi Ucrainei sisteme de apărare aeriană și crearea unui tribunal internațional pentru crimele rusești, a spus deputatul ucrainean Oleksii Gonciarenko.
99 de deputați au votat rezoluția
Consiliul Europei a adoptat, joi, 13 octombrie, o rezoluție prin care numește Federația Rusă un regim terorist. Legea a fost adoptată în unanimitate. Din o sută de membri ai Adunării prezenți, 99 au votat în favoarea ei și unul s-a abținut.
O rezoluție privind escaladarea agresiunii rușilor împotriva Ucrainei a fost prezentată în cadrul sesiunii plenare a APCE de la Strasbourg, joi, 13 octombrie. Potrivit Consiliului Europei, „această agresiune trebuie condamnată fără echivoc ca o crimă, încălcare a dreptului internațional și ca o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale”. Astfel, a fost introdus un amendament care propune „declararea Federației Ruse ca regim terorist”. De asemenea, este solicitată furnizarea de sisteme de apărare aeriană pentru Kiev.
Consiliul Europei, apel la statele membre
Adunarea a mai votat accelerarea creării unui Tribunal Internațional Special pentru urmărirea penală a crimelor de război comise de ruși și instituirea unui mecanism internațional de despăgubire cuprinzător, inclusiv un registru al daunelor.
Prin urmare, APCE a cerut statelor membre ale Consiliului Europei:
- să-și reitereze sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional;
- să condamne fără echivoc așa-numitele referendumuri organizate în regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson și să se abțină de la recunoașterea oricăror efecte ale acestora;
- să condamne tentativa de anexare de către Federația Rusă a regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson ca o încălcare a dreptului internațional și o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale;
- să fie ferme și unite în exercitarea unei politici de maximă presiune asupra Federației Ruse, pentru a înceta imediat agresiunea sa;
- să sprijine financiar reconstrucția Ucrainei și să furnizeze sistemele de apărare aeriană necesare;
- să asigure un sistem cuprinzător de răspundere pentru încălcările grave ale dreptului internațional care rezultă din agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, cooperând activ cu autoritățile ucrainene în această problemă și, în acest context:
1) declararea Federației Ruse ca regim terorist;
2) accelerarea înființării unui Tribunal Internațional Special (ad-hoc) pentru urmărirea penală a crimelor;
3) stabilirea unui sistem de examinare a măsurilor de răspuns;
4) să înființeze un mecanism internațional de despăgubire cuprinzător, inclusiv un registru internațional al daunelor și să coopereze activ cu autoritățile ucrainene în această problemă;
5) să recunoască partidele politice rusești care au votat anterior pentru decizii ilegale care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a altor țări, grupurile și entitățile care facilitează terorismul.
APCE a devenit prima organizație internațională care desemnează Rusia drept stat terorist. Înainte de vot, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Adunării printr-un apel video, îndemnând membrii Consiliului să susțină rezoluția.