14 oct. 2022 | 08:07

Dezastrul facturilor din această iarnă este doar începutul: ce ne așteaptă în 2023, conform experților

ACTUALITATE
Dezastrul facturilor din această iarnă este doar începutul: ce ne așteaptă în 2023, conform experților

Situația energetică la nivel global din această iarnă este una foarte tensionată. Autoritățile din majoritatea țărilor europene au în vedere mai multe mecanisme pentru reducerea cheltuielilor cu facturile la energie.

Fatih Birol este directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei și are o vedere de ansamblu asupra pieței globale de energie, atât asupra problemelor actuale pe care le întâmpinăm, cât și asupra viitorului sumbru care ne așteaptă în lunile și anii următori. Din această poziție, a venit cu niște vești foarte proaste pentru cei care sperau că tensiunile din piața de energie se vor liniști în perioada următoare.

facturi energie electrica gaze naturale

Avertismentul pentru europeni, dezastrul energetic abia începe

„Următoarea iarnă ar putea fi inclusiv mai dificilă decât aceasta. Trebuie să începem deja să ne pregătim pentru următoarea iarnă”, a spus Birol la sosirea la un consiliul informal al miniştrilor Energiei din ţările Uniunii Europene, ce a avut loc în această săptămână la Praga.

Oficialul nu a fost reticent la posibilitatea introducerii unui plafon pentru prețul importurilor de gaze în UE, decizie care se bucură de consensul a nu mai puțin de 17 dintre țările blocului comunitar. Din păcate, unei astfel de măsuri se opun Germania, Țările de Jos, Austria, Ungaria și Estonia. ”Situaţia este mult mai bună decât credeam în primăvară că va fi. Există problema preţurilor, dar e secundară”, a argumentat ministrul estonian al Energiei, Riina Sikkut.

„Dacă se va introduce, ar trebui să fie la un nivel la care Europa să nu utilizeze avantajul său pe pieţele internaţionale, în special anul viitor, când pieţele vor fi şi mai presate”, a spus, pe de altă parte, oficialul IEA.

„Trebuie să vorbim cu furnizorii noştri de încredere, de la Norvegia la Statele Unite sau Qatar, pentru că acestea sunt ţările care pot atenua presiunea pe securitatea aprovizionării şi pe partea de preţuri, şi este pasul logic care trebuie făcut primul”, a fost de părere, în același context, ministrul austriac de resort, Leonore Gewessler.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele