12 oct. 2022 | 16:25

Spațiul, ultima frontieră pentru umanitate: când vom începe mineritul spațial

ACTUALITATE
Spațiul, ultima frontieră pentru umanitate: când vom începe mineritul spațial

În urmă cu câțiva ani, părea că mineritul spațial era inevitabil.

Analiștii, vizionarii tehnologiei si chiar renumitul astrofizician Neil deGrasse Tyson au prezis că mineritul spațial va fi o afacere mare, conform CNBC.

Companii miniere spațiale precum Planetary Resources și Deep Space Industries, susținute de companii precum Google au apărut pentru a profita de câștigul prezis.

Între timp, atât Planetary Resources, cât și Deep Space Industries au fost achiziționate de companii care nu au nimic de-a face cu mineritul spațial. Omenirea încă nu a ajuns comercial nici măcar pe un singur asteroid.

Exploatarea minieră spațială este o activitate pe termen lung și una pe care investitorii nu au neapărat răbdarea să o susțină.

„Dacă ar trebui să dezvoltăm astăzi un vehicul minier de asteroizi la scară largă, am avea nevoie de câteva sute de milioane de dolari pentru a face asta folosind procese comerciale. Ar fi dificil să convingi comunitatea investițională că acesta este lucrul corect de făcut”, spune Joel Sercel, președinte și CEO al TransAstra Corporation.

„În economia de astăzi și în economia viitorului apropiat, în următorii câțiva ani, nu are sens să urmărim metalele prețioase din asteroizi. Și motivul este că prețul de a ajunge la și de la asteroizi este atât de mare încât depășește cu mult valoarea a ceea ce ați folosi de la asteroizi”, spune Sercel.

Planuri de viitor

Acest lucru nu l-a descurajat pe Sercel să încerce să mineze cosmosul. TransAstra se va concentra inițial pe extragerea de asteroizi pentru apă pentru a produce propulsoare pentru rachete, dar ar dori în cele din urmă să extragă „totul din tabelul periodic”. Dar Sercel spune că o astfel de misiune este încă departe.

„În ceea ce privește cronologia exploatării asteroizilor, pentru noi, cea mai mare problemă este finanțarea. Deci depinde de cât de repede putem extinde afacerea în aceste alte întreprinderi și apoi obținem sisteme de operare cu experiență în inginerie practică care au toate componentele unui sistem de exploatare a asteroizilor. Dar am putea lansa o misiune de asteroizi în intervalul de timp de 5 până la 7 ani.”

Sercel speră că aceste alte întreprinderi îl mențin pe linia de plutire până când își va dezvolta afacerea de exploatare a asteroizilor. Ideea este de a folosi tehnologia care va fi în cele din urmă încorporată în misiunile de exploatare ale TransAstra pentru a satisface nevoile deja existente pe piață, cum ar fi utilizarea remorcherelor spațiale pentru a livra sateliți pe orbitele lor exacte și utilizarea sateliților pentru a ajuta la gestionarea traficului pe măsură ce spațiul devine din ce în ce mai aglomerat.

AstroForge este o altă companie care crede că mineritul spațial va deveni realitate. Fondată în 2022 de un fost inginer SpaceX și un fost inginer Virgin Galactic, AstroForge încă mai crede că sunt bani de făcut în exploatarea asteroizilor pentru metale prețioase.

„Pe Pământ avem o cantitate limitată de elemente de pământuri rare, în special metalele din grupul platinei. Acestea sunt metale industriale care sunt folosite în lucrurile de zi cu zi, telefonul mobil, cancerul, medicamentele, convertizoarele catalitice, iar noi rămânem fără ele. Și singura modalitate de a accesa mai multe dintre acestea este să pleci din lume”, spune co-fondatorul și CEO-ul AstroForge Matt Gialich.