Singura mină romană, veche de peste 2.000 de ani, rămasă intactă în România, dar și în lume: se poate vizita, unde se află
În cazul în care nu știai, pe teritoriul României există o mină ce datează încă de pe vremea ocupației romane care se diferențiază de restul minelor, fiind unică în lume.
Galeria minieră ce face obiectul articolului de astăzi are mai bine de 2.000 de ani, iar aceasta a fost dată în funcțiune în perioada de vârf a Imperiului Roman.
Galeria minieră, tranformată în muzeu
În cazul în care ești interesat să vizitezi un astfel de muzeu, află că poți face asta în imediata apropiere a localității Roșia Montantă, iar muzeul a fost făcut din aproape 100.000 de lei, bani proveniți din taxa numită Timbrul Monumentelor Istorice.
„S-a început spargerea șapei și a scărilor pe porțiunile deteriorate și va urma repararea acestora. Se decolmatează și se curăță rigolele de beton și se pregătesc aleile pe care se circula prin galiță și noroi pentru a se turna șapă. Se va moderniza sistemului de iluminat, balustradele și se va reface sprijinirea din lemn demonstrativă”, au transmis reprezentanții organizației, potrivit adevărul.ro.
Practic, acest obiectiv este de mare importanță istorică, în sine, și face parte din Peisajul Minier Istoric Roșia Montană, care este inclus în Patromoniul Mondial UNESCO. Această zonă atrage, anual, mii se turiști de la noi din țară, însă și de dincolo de granițele României.
Dacă ajungi aici, vei găsi un muzeu absolut unic în țara noastră. Galeriile romane au o lungime vizitabilă de aproximativ 150 de metri, în tronsonul ce este accesibil turiștilor, în acest moment. Trebuie menționat că în subteranul localității Roșia Montană se găsesc mai bine de 150 de kilometri de galerii.
Datorită stării de conservare excelente, aceste galerii sunt singurele din lume, din această categorie de vârstă, care pot fi vizitate. Inclinarea pereților, dar și sistemul de ventilare, a permis păstrarea acesteia într-o stare oportună, astfel încât să reziste timp de două milenii.