11 oct. 2022 | 14:55

Cele mai bune idei chiar vin sub duș: cum se întâmplă asta, explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Cele mai bune idei chiar vin sub duș: cum se întâmplă asta, explicația cercetătorilor

Acesta este un adevăr universal valabil: cele mai bune idei chiar vin sub duș. De ani de zile, oamenii de știință se contrazic asupra așa-numitului „efect de duș” și despre originea acestuia.

Două noi experimente au ajutat la clarificarea anumitor necunoscute. Ele au fost întreprinse de Zac Irving, care studiază și predă filosofia științei cognitive la Universitatea din Virginia. El sugerează că atunci când te concentrezi obsesiv asupra unei sarcini, acest lucru poate afecta creativitatea.

Practic, în loc să te gândești la o problemă intens, descoperirile sugerează că este mai bine să iei o pauză și să te apuci de altceva, cum ar fi să faci un duș, spre exemplu.

Experiementele care au dovedit ceva ce se bănuia „de când lumea”

Experimentele asupra „efectului de duș” au produs rezultate inconsistente, de-a lungul timpului. Unele au descoperit că o „sarcină nesolicitantă” lasă creierul să rătăcească și permite creativității să crească.

Multe studii din trecut au combinat rătăcirea minții cu plictiseala, când, în realitate, generarea de idei neobișnuite poate necesita un echilibru subtil între gândirea liberă și gândirea intensă.

Un studiu din 2015, spre exemplu, a constatat că atunci când o persoană are prea multe gânduri care nu au legătură cu o sarcină, poate face creativitatea imposibilă.

În plus, multe experimente anterioare au folosit diferite tipuri de sarcini de distragere a atenției, care nu se traduc prea bine în lumea reală. Irving și colegii săi au conceput două noi experimente pentru a compensa aceste limitări.

Primul experiment s-a bazat pe 222 de participanți, dintre care majoritatea erau femei. Într-o încercare inițială, acestor participanți li s-au dat câte 90 de secunde pentru a găsi cât mai multe utilizări alternative pentru concepte precum „cărămidă” sau o „clipă”. Creativitatea răspunsurilor a fost punctată de cercetători în funcție de numărul de idei originale.

Al doilea experiment a repetat primul experiment își a folosit 118 participanți, dar de data aceasta, unei jumătăți din grup i s-a spus în mod specific că se va întoarce la sarcina inițială. Rezultatele celui de-al doilea experiment susțin concluziile centrate în primul experiment. Și anume, ei sugerează că gândirea la liber facilitează generarea de idei noi. Practic, aici sunt incluse și momentele în care trebuie să faci duș.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele