Ce a dezvăluit ancheta Suediei despre avariile la Nord Stream. Primele concluzii sunt grave
Ancheta despre daunele provocate gazoductelor Nord Stream 1 și 2 a întărit suspiciunile de „sabotaj grav”, este avertismentul lansat de poliția seudeză. Oamenii legii susțin că au prelevat de la faţa locului materiale care urmează să fie analizate. Zona incidentului nu mai este izolată, au declarat autoritățile.
Primele concluzii în cazul scurgerilor de gaze din Nord Stream
Primele verificări făcute de către autorităţile suedeze la locul scurgerilor de gaze din Nord Stream 1 şi 2 (Marea Baltică) întăresc suspiciunile de sabotaj, prin „detonări” care au cauzat „pagube importante”, au spus anchetatorii.
Suedia anunță că inspecţiile desfășurate la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 întăresc suspiciunile de sabotaj, fiind vorba despre „detonări” care au provocat „pagube importante”.
„După finalizarea anchetei la locul incdentului, Serviciul de Securitate Suedez poate concluziona că au avut loc detonări la Nord Stream 1 și 2 din zona economică suedeză, care au provocat daune mari conductelor de gaz”, au transmis autoritățile de la Stockhlom.
„Ancheta preliminară trebuie să arate dacă cineva poate fi supus suspiciunii și ulterior urmărit penal”, a explicat Serviciul de Securitate al Suediei.
Rusia a cerut să participe la anchetă
Potrivit Kremlinului, ancheta nu ar putea fi obiectivă fără participarea Rusiei, în condițiile în care Moscova nu a fost invitată să investigheze cauzele spărturilor de la gazoductele Nord Stream. Construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, conductele au fost avariate de explozii subacvatice în largul insulei Bornholm (Marea Baltică), provocând noi tensiuni între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
Acuzații de sabotaj
Scurgerile de gaze inexplicabile au determinat investigații la scară largă cu privire la cauza lor, luându-se în calcul un posibil sabotaj. Operatorul gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, a subliniat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.
Provocate de două explozii de origine necunoscută, enormele scurgeri de gaz metan au încetat, luni, la Nord Stream 1. În schimb, gazoductul 2 continuă să piardă combustibil, potrivit Gărzii de coastă suedeze. Din momentul în care au fost depistate avariile, mai multe ţări au acuzat un act de sabotaj, dând vina pe Rusia. Kremlinul a negat orice implicare.
Luni, 26 septembrie, seismologii au raportat explozii la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, situate în apele internaționale, dar în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei. Ulterior, guvernul de la Stockhlom a trimis o navă de scufundări la fața locului, pentru a investiga cauza incidentelor.