Cu cât cresc pensiile în România, este oficial: anunțul dimineții de la Casa de Pensii. Exemple de calcul
Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 este absolut inevitabilă. Au existat mai multe dezbateri legate de procentul majorării, dar mai important este însă altceva, punctul de pensie. Pe marginea acestui subiect, președintele Casei Naționale de Pensii a venit cu mențiuni importante și câteva exemple de calcul.
Pensionarii români, de la 1 ianuarie 2023, se vor bucura de o majorarea pensiilor care, în opinia președintelui Casei de Pensii ar trebui să graviteze în jurul a 10%. Valoarea efectivă va depinde însă de punctul de pensii și de modul în care, până în prezent, respectiva pensie s-a raportat la valoarea de referință a acelui punct. Cele mai multe creștere s-ar putea să fie de 200 de lei, dar ar trebui să existe și unele de 500 de lei.
Cu cât cresc pensiile
PSD, de exemplu, vrea creșterea punctului de pensie până la 1745 de lei. Pornind de la premisa că această inițiativă se va materializa, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut făcut mai multe calcule.
”Spre exemplu, un fost angajat în sistemul medical care are acum un punctaj mediu 1,17, înmulţit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar trebui să ajungă la o pensie de 2041. Adică, pensia acestei persoane va creşte de la aproximativ 1800 de lei, cât este în momentul de faţă, cu 200 de lei. Astfel, va ajunge la puţin peste 2.000 de lei.”, a explicat oficialul.
Un alt exemplu pleacă de la o pensie de 1800 de lei. Aceasta ar urma să fie majorată de la 1 ianuarie 2023 cu 241 de lei și să ajungă la 2041 de lei. În cazul unei pensii un pic mai generoase, de 2839 de lei, aceasta va sări de anul viitor până la 3420 de lei, un salt de 581 de lei.
În orice caz, potrivit unor surse guvernamentale, salariul minim pe economie și pensiile se majorează de anul viitor cu cel puțin 10%. Valoarea de 11% este cea mai vehiculată în piață pentru creșterea punctului de pensie.