07 oct. 2022 | 07:25

Toți șoferii din România, atenție: pentru ce primești amenda de 2900 de lei în trafic, pe loc

ACTUALITATE
Toți șoferii din România, atenție: pentru ce primești amenda de 2900 de lei în trafic, pe loc

Amenzile au crescut foarte mult, iar anumite abateri la Codul Rutier îți pot aduce o pagubă destul de mare portofelului și bugetului tău.

Din dorința de a fi cât mai diferit, conducătorii auto pot să adauge „îmbunătățiri” neomologate sau interzise autoturismelor proprii. Pentru o sumă infimă de bani, oricine poate să-și cumpere de pe internet un set de lumini speciale roșii și albastre.

Dacă adaugi și o sirenă, mașinile ta ar putea induce în eroare alți șoferi aflați în trafic. Aceștia ar putea crede că mașina dotată cu astfel de lumini aparține unei autorități a statului.

Acesta este motivul principal pentru care o astfel de „greșeală” este pedepsită drastic. Conform Codului Rutier, șoferii care se fac vinovați de această abatere sunt sancționați pe loc cu 2.900 de lei.

Ușor de cumpărat

Site-urile de anunțuri abundă în astfel de oferte de dispozitive luminoase speciale, iar numărul cumpărătorilor nu este mic deloc. Aceștia pot alege între versiuni diferite pe care șoferul le poziționează într-un loc cât mai vizibil pentru a-i intimida pe ceilalți participanți la trafic.

„Sunt foarte ușor de montat, se montează de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursă de alimentare din bricheta mașinii. În trafic poate fi foarte ușor confundat cu autospeciala Poliției Române”, a explicat Cristian Goga, expert auto pentru antena3.ro.

Polițiștii sunt însă fermi și anunță că cine își montează astfel de lumini la autoturismul propriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare.

În cazul în care conducătorii auto care dețin un asemenea dispozitiv luminos se și recomandă ca polițiști în fața oamenilor legii atunci se adaugă la amendă și un dosar penal.

„Fie să oprească, să legitimeze persoane pe stradă, fie să aplice sancțiuni contravenționale… Această infracțiune este prevăzută de Codul Penal și este de până la trei ani de închisoare”, a declarat  Marius Iconaru, sindicatul Europol pentru sursa citată.