03 oct. 2022 | 18:06

Descoperire importantă în știință: Parkinson ar putea fi diagnosticată în doar trei minute

ACTUALITATE
Descoperire importantă în știință: Parkinson ar putea fi diagnosticată în doar trei minute

Când vine vorba de dezvoltarea de tratamente și eventuale remedii pentru boli, capacitatea de a diagnostica o afecțiune precoce și cu acuratețe face o diferență uriașă. În acest sens, oamenii de știință au dezvoltat acum o metodă rapidă și fiabilă de identificare a persoanelor cu boala Parkinson.

Testul poate fi efectuat în doar trei minute. Tamponul este analizat pentru modificări ale amestecului chimic de sebum, un ulei natural ceros produs de piele care a fost anterior asociat cu boala Parkinson. Momentan, nu există un test concludent pentru boala Parkinson – specialiștii analizează simptomele, istoricul medical, rezultatele unui examen fizic îndelungat și, în unele cazuri, o scanare a creierului, pentru a diagnostica afecțiunea.

Cum se testează boala Parkinson

„Acest test are potențialul de a îmbunătăți în mod masiv diagnosticul și gestionarea persoanelor cu boala Parkinson”, spune neurologul Monty Silverdale de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie.

Noul test se bazează pe munca făcută de cercetători, printre care Joy Milne, care are hiperosmie ereditară – o sensibilitate crescută la mirosuri. După ce a observat că soțul ei dezvoltă un miros mai diferit, cu mulți ani înainte de a fi diagnosticat oficial cu Parkinson, s-a descoperit că Milne putea simți semnele bolii asupra oamenilor.

Acest lucru a condus echipa la sebum, care este legat de sistemul endocrin și menține pielea hidratată. În 2019, unii dintre aceiași cercetători au identificat modul în care amestecul chimic de sebum s-a schimbat la o persoană, odată ce boala Parkinson a fost prezentă.

Acum, avem un test bazat pe această schimbare a biomarkerilor. Tampoanele prelevate într-o clinică sunt trimise la un laborator, unde sunt supuse unei analize de spectrometrie de masa, pentru a vedea structura moleculară. În scopul studiului actual, eșantioanele de la 79 de persoane cu Parkinson au fost comparate cu mostre de la 71 de persoane fără boală.

„Când facem acest lucru, găsim peste 4.000 de compuși unici, dintre care 500 sunt diferiți între persoanele cu boala Parkinson, în comparație cu participanții de control”, spune chimistul Depanjan Sarkar de la Universitatea din Manchester.

Faptul că testul este non-invaziv și atât de rapid în ceea ce privește generarea de rezultate sunt semne pozitive, deși oamenii de știință încă trebuie să demonstreze că pot extinde procedura și o pot face să funcționeze în afara condițiilor de laborator.