29 sept. 2022 | 12:58

E haos la bănci: românii își desființează masiv depozitele în lei, acum s-au „trezit” și au realizat că ies în pagubă

ACTUALITATE
E haos la bănci: românii își desființează masiv depozitele în lei, acum s-au

În ultima perioadă, date fiind multiplele crize ce ne-au lovit, s-a simțit o tendință de desființare a depozitelor bancare în lei. Acest curent a luat avânt de curând, odată cu explozia ratei anuale a inflației.

Depozitele în lei sunt preferatele românilor care economisesc bani. Este moneda noastră națională și cei mai mulți angajați doar cu ea operează, în ea sunt plătiții și cu ea fac mai departe plăți. E mult mai simplu să economisești în lei, decât să găsești o variantă pentru a face schimb valutar, a cumpăra monedă străină și a o depune, iar administrarea unui cont de lei, dar și posibilitățile de utilizare sunt, în viziunea multor români, mult mai accesibile publicului larg și nevoilor curente. Prin urmare, economisim în lei.

Doar că acest obicei devine păgubos când inflația este extrem de mare, iar băncile nu țin pasul cu dobânzile. Nu mai e rentabil să ai banii depuși într-un depozit, chiar și la o dobândă record de 8%, când inflația este de 14-15%! Banii continuă să se devalorizeze destul de puternic în continuare.

Așa se face că asistăm la accentuarea fenomenului de desființare de depozite în lei.

Românii și-au refăcut calculele și au constatat că rezultatul „le dă cu virgulă”

De altfel, românii caută să-și retragă economiile de peste tot. Interesant este că se orientează tot mai mult și către asigurările de viață ce au o componentă de asigurare și economisire. Se resimte o creștere substanțială a retragerii economiilor din această zonă.

„Fenomenul de retragere a economiilor este valabil și în cazul asigurărilor de viață care au o componentă de asigurare (dacă deținătorul decedează moștenitorii săi vor încasa o anumită sumă), dar și una de economisire (parte din prima medie este plasată de asigurător, care îi permite clientului să răscumpere contractul după anumite perioade) … Aceste răscumpărări au crescut substanțial, cu 72% față de prima parte din 2021, iar explicația ține tot de criză”.

Potrivit unui raport recent publicat de Banca Națională a României, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 0,04 la sută în luna august față de luna anterioară, până la 158 998,3 milioane lei. Totuși, dacă ne raportăm la august 2021, există o creștere cu 0,4 la sută (-12,9 la sută în termeni reali).

De asemenea, depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 5,0 la sută (până la 149 998,6 milioane lei) față de luna precedentă, iar față de luna august 2021 au înregistrat o creștere de 12,5 la sută (-2,5 la sută în termeni reali).

Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul ca românii sunt din ce în ce mai prudenți cu bugetele lor. Au mare grijă la cheltuieli și au început să facă economii sau să se gândească la găsirea unui job suplimentar.