Criza energetică e, de fapt, un test de educație financiară: acum se vede cine știe să facă bani și cum să-i gestioneze
Criza energetică din prezent, care ne aduce facturi considerabil mai mari la energie și gaz, e văzută de angajații români ca un test de educație financiară.
De ce? Fiindcă acum trebuie să dăm dovadă de capacitate de gestionare eficientă a bugetului fiecăruia dintre noi.
Scumpirile la utilități pun o mare povară pe bugetele noastre, indiferent de cuantumul câștigurilor noastre lunare și ne determină să fim mai atenți la celelalte cheltuieli, să facem economii și să fim mai responsabili. Practic, ne încurajează să adoptăm comportamente economice responsabile, demne de adevărate lecții de educație financiară.
O analiză recent realizată de platforma de recrutare BestJobs indică faptul că actuala criză energetică e luată foarte în serios de angajații de la noi din țară. Cei mai mulți au luat măsuri pentru a-și proteja bugetele și a se pregăti pentru sezonul rece, când plățile la facturi ar putea să devină chiar mai consistente decât în prezent.
De asemenea, ne mai indică analiza, se pare că un sfert dintre salariații noștri au început să pună bani deoparte în ultimele luni de teama facturilor.
Totodată, foarte important este că mulți români caută să-și înmulțească banii. Astfel, , 13% spun că apelează la investiții pentru a-și diversifica sursele de venit. Unii intenționează chiar să își mai ia un job în plus. 10% dintre respondenții sondajului au această idee.
Trebuie precizat că acest sondaj s-a desfășurat în perioada 27 august – 11 septembrie și reflectă răspunsurile a 1.272 utilizatori de internet din România.
Tot de la ei mai aflăm că munca de acasă nu mai chiar atât de atractivă în contextul scumpirii facturilor, fiindcă muncind de acasă consumi mai multă energie și, implicit, plătești mai mult. Prin urmare, 57% dintre angajații care lucrează remote vor merge mai des la birou pentru a reduce cheltuielile cu utilitățile.
Criza energetică ne „educă” financiar
„Criza energetică anunțată ne pune în fața unei noi provocări, inclusiv în dinamica de pe piața muncii. Presiunea pe care angajații o resimt asupra bugetelor îi fac să ia în calcul noi soluții.
Din fericire, cei mai mulți dintre angajații care își desfășoară munca remote au la dispoziție posibilitatea de a merge la birou și de a reduce astfel consumul utilităților acasă, mai ales în lunile de iarnă, când vor veni și facturile la încălzire. Așadar, vedem o creștere a muncii în format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe angajatori.
În prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este încadrat la mod de lucru hibrid”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.
În cele din urmă, mai relevă sondajul nostru, avem și români care nu consideră că vor fi afectați de costul facturilor la iarnă . 20% dintre respondenți sunt optimiști în această privință.