Cum a ajuns România un pericol pentru securitatea energetică a Europei: se vorbește cu frică despre noi și deciziile politicienilor noștri
După cum știm deja, autoritățile de la București au schimbat de curând legislația pe piața internă de energie, printr-o ordonanță. Doar că actul normativ stârnește mari îngrijorări la nivel european.
România primește avertismente dure cu privire la cele mai recente schimbări pe care le-a operat Executivul nostru în sectorul energetic local. Se pare că modificările riscă să aducă mari probleme energiei de pe întreg continentul.
Concret, este vorba despre un document întocmit de Federația Europeană a Traderilor de Energie (European Federation of Energy Traders – EFET). Documentul a fost trimis atât guvernanților noștri, cât și experților de la Bruxelles, ca un semnal de alarmă cu privire la sistemul de impozitare agresiv impus de factorii de decizie de la București pe lanțul energetic.
Ce conține documentul care face vâlvă în Europa și-n țară. Traderii din energie vor alte schimbări legislative
OUG nr. 119/2022 este abordată ca un act normativ ce poate periclita întregul continent, din perspectivă energetică, potrivit avertismentelor proaspăt lansate de EFET.
″EFET își exprimă marea îngrijorare cu privire la adoptarea OUG nr. 119/2022, întrucât aceasta conține măsuri cu impact negativ direct asupra piețelor angro de energie și a formării prețurilor pe aceste piețe, cu încălcarea directă a principiului liberei circulații a bunurilor, și va duce (dacă nu va fi modificată rapid) la insolvența participanților locali la piață, ceea ce va declanșa un efect de domino ce va destructura piața europeană integrată de electricitate.
În consecință, este urgentă și de cea mai mare importanță amendarea OUG nr. 119/2022, prin eliminarea acestor măsuri, pentru prezervarea funcționării pieței de energie în România, precum și în Uniunea Europeană și în Comunitatea Energiei″, prevede textul documentului la care facem referire.
Un mare semnal de alarmă tras de traderi derivă din faptul că, spun ei, impozitarea s-ar aplica și retroactiv, ceea ce nu li se pare corect.
″Dat fiind că (taxa) se aplică prețurilor de tranzacționare stabilite înainte de existența obligației legale de a plăti o astfel de contribuție, adică unor contracte încheiate fără a se lua în considerare existența viitoare a taxării (necunoscută la acea dată și neprevizibilă în mod rezonabil), măsura constituie aplicare retroactivă a legii. Orice lege nouă se aplică exclusiv faptelor și situațiilor legale care apar după intrarea ei în vigoare și nu celor care survin înainte. Acest lucru face ca măsurile impuse acum în România să fie ilegale și neconstituționale, motiv de abrogare imediată″, mai țin aceștia să transmită.
Rămâne de văzut care vor fi reacțiile factorilor de decizie de la București și dacă se va decide modificarea legislației, deși cerneala nici nu s-a uscat bine pe noile decizii.
Totuși, e puțin probabil să vedem vreo urmă de răzgândire la nivel guvernamental, dat fiind faptul că ordonanța despre care vorbim s-a bucurat de susținere, după cum afirma la finele lunii trecute însuși ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Digi24:
„Deci avem o ordonanță, nu văd de ce s-a creat atâta panică în piață. Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci nu se pune absolut nicio problemă.
Vorbim de o optimizare și vorbim de faptul că ne dorim ca toți participanții la această piață de energie să contribuie. Nu e normal ca unii să câștige foarte mulți, iar alții să piardă. De aceea discutăm de optimizarea acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare (…)
ANRE trebuie să gândească piața și trebuie să vedem ce facem cu traderul. El ar trebui să aibă un profit de câteva procente, ori acum el câștigă foarte mult, pentru că a cumpărat când piața era jos și vinde acum când piața e foarte sus”.