06 sept. 2022 | 12:19

Criză, dar nu prea în imobiliare: cifrele îi contrazic pe românii care se plâng de sărăcie

ACTUALITATE
Criză, dar nu prea în imobiliare: cifrele îi contrazic pe românii care se plâng de sărăcie

Știm cu toții că vremurile pe care le trăim acum nu sunt deloc simple din perspectivă financiară, dar cu toate acestea sectorul imobiliar pare invincibil.

Investițiile în imobiliare duduie, în pofida faptului că tot mai mulți români se plâng constat de sărăcie, de lipsa banilor și scăderea puterii de cumpărare. Pe de altă parte, aceleași probleme le invocă și antreprenorii, firmele noastre confruntându-se cu presiuni inflaționiste uriașe, cheltuieli crescute și bugete insuficiente.

Ei bine, toate acestea par să nu conteze deloc, atunci când ne uităm peste cifrele înregistrate în țara noastră la capitolul investițiilor în sectorul imobiliar.

Cifrele sunt amețitoare. A rostit cineva cuvântul „criză”?

Potrivit celor mai recente date furnizate de consultanții JLL, în cadrul Bucharest City Report Q2 2022, în cel de-al doilea trimestru al anului curent, investițiile imobiliare din țara noastră sunt estimate la aproximativ 257,4 milioane de euro. Vorbim despre un volum total de aproape patru ori mai mare decât cel înregistrat în trimestrul anterior al anului curent.

Dacă lucrurile evoluează în aceeași manieră, avem șanse să încheiem anul 2022 cu un volum al investițiilor imobiliare estimat la un miliard de euro, o sumă colosală pentru această perioadă tulbure din punct de vedere economic.

„În luna mai 2022, vânzările în retail au crescut cu 6,2% faţă de anul precedent, după ridicarea stării de alertă şi a tuturor restricţiilor legate de pandemie la 9 martie, ceea ce reprezintă o evoluţie încurajatoare pentru piaţă. În T2 2022, doar 16.800 mp au fost finalizaţi în două proiecte majore de retail, ambele în oraşe regionale. Aceasta este, totuşi, cu 40% peste livrările modeste din T2 2021.

Chiriile centrelor comerciale prime au crescut în T2 2022, dar acest lucru se datorează în principal indexării. Având în vedere creşterea inflaţiei, creşterea preţurilor la energie şi a costurilor cu taxele de servicii, acest lucru va afecta capacitatea şi dorinţa retailerilor de a plăti chirii mai mari. Prin urmare, estimăm o oportunitate de creştere limitată pentru chirii în 2022, urmând ca cererea să se consolideze în 2023. Se aşteaptă ca oferta să se accelereze în a doua jumătate a anului, adăugând peste 150.000 mp la stocul modern.

În general, volumul de livrări noi în 2022 ar putea ajunge la 184.100 mp, cu 73% peste 2021, concentrat în principal în parcurile de retail din oraşele medii şi mici”, explică specialiștii.