05 sept. 2022 | 20:26

Angajații câștigă din ce în ce mai bine: sărăcia va fi „eradicată” din România?

ACTUALITATE
Angajații câștigă din ce în ce mai bine: sărăcia va fi

Se pare că a crescut destul de semnificativ costul orar al forței de muncă, cel puțin asta ne transmite Institutul Național de Statistică, în ultimul său raport dedicat pieței muncii din țara noastră.

Potrivit sursei citate, în al doilea trimestru al acestui an, față de perioada similară din 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 8,05%. În trimestrul al doilea al anului 2022, comparativ cu trimestrul al doilea din 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 11,67%.

Tot de la INS mai aflăm că vorbim despre creșteri în toate activitățile economice. INS se referă aici la costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare).

Statistica nu „minte” niciodată?

Referindu-ne la comparația dintre 2022 și 2021, pe trimestrul al doilea, INS mai transmite că evoluțiile cele mai semnificative ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (21,07%), tranzacții imobiliare (17,85%), informații și comunicații (16,75%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (15,04%).

De asemenea, la polul opus, cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activități de spectacole, culturale și recreative (8,60%), administrație publică (6,95%) și sănătate și asistență socială (2,59%).

Dacă facem o comparație cu trimestrul precedent, deci nu cu anul 2021, reiese că reiese că majorările cele mai notabile ale acestui cost (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învățământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (16,92%).

Dar și aici avem domenii de activitate ce n-au menținut această tendință, unde costul a evoluat nesemnificativ.

„Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (4,88%), respectiv sănătate și asistență socială (2,78%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe2 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 7,95%”, mai transmite INS.