Statul dă „gratis” 2.250 de lei pentru acești români. Cine sunt angajații care iau banii și care sunt condițiile
Angajatorii din Rommânia se pot bucura de suma de 2.250 de lei de la stat, dacă oferă un loc de munca unor persoane ce întrunesc anumite condiții. Află cum pot beneficia de această sumă din partea statului.
Din art. 85 Legea nr.76/2002 cu privire la sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorii care încadrează în câmpul muncii, în baza unui contract pe perioadă nedeterminată, șomeri cu vârsta de până la 45 de ani vor putea primi de la stat suma de 2.250 de lei.
Șomerii trebuie să aibă vârsta de până la 45 de ani, să fie părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET sunt cei pentru care angajatorii vor primi pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii de persoane, suma în cuantumul de 2.250 de lei, având obligația de a menține raportul de muncă pentru o perioadă de minim 18 luni.
„De facilitățile prevăzute mai sus beneficiază și angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.”, se arată într-un comunicat al AJOFM Dâmbovița.
Pentru mai multe informații despre acest proiect, angajatorii pot merge la sediile AJOFM pentru a afla când demareazî programul sau alte detalii despre acest ajutor de la stat.
Cum să beneficiezi de 2.250 de lei de la stat
Pentru ca această remunerație să fie acordată, angajatorii vor trebui să încheie cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița, în termen de 12 luni de la angajarea acestor persoane, o convenție conformă cu modelul prevăzut în Normele metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002.
Tot în baza legii, facilitățile prevăzute de către actul normativ se vor acorda angajatorilor care, în perioada acordării acestora sau în cea în care există obligația legală de menținere a raporturilor de muncă, persoanele beneficiare nu mai statut de părinte unic susținător al familiei monoparentale sau statut de persoană cu handicap.
În cazul angajatorilor care vor înceta raporturile de muncă înainte expirării termenului de 18 luni, aceștia vor fi obligați să restituie întreaga sumă agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, pentru fiecare persoană care a încetat activitatea la locul de muncă, la care se adaugă și dobânda Băncii Naționale a României la data încetării contractului de muncă.