Ce se întâmplă cu prețurile la mâncare? De ce nu se dorește plafonarea prețurilor, de fapt
În ultimele luni, prețurile la alimente au atins niveluri record, atât în România, cât și la nivel global.
Puși în fața unor prețuri din ce în ce mai piperate, mulți români au ajuns să creadă că plafonarea prețurilor în industria alimentară ar fi o soluție benefică într-o astfel de criză.
Doar că nu de aceeași părere sunt și politicienii, cel puțin nu ai noștri. O măsură similară s-a adoptat în Ungaria, de exemplu, iar unii analiști economici spun că poate genera probleme în lanț, mult mai grave, cum ar fi penuria alimentară. Pe de altă parte, e discutabil dacă statul poate obliga o companie privată să vândă la un anumit preț, în condițiile în care acel preț poate prejudicia firma respectivă.
Ei bine, ministrul Agriculturii a reluat tema de discuție și spune, foarte ferm, că plafonarea prețurilor la alimente nu reprezintă o soluție. În fapt, ea ar genera numeroase efecte economice negative, iar o bună parte dintre acestea ar ajunge direct pe umerii fermierilor noștri. Ei ar urma să fie deosebit de afectați, dacă în țară s-ar adopta o astfel de măsură, crede Petre Daea.
Se mai scumpește mâncarea?
Ei bine, în aceste condiții ne întrebăm care va fi în continuare evoluția prețurilor, ținând cont că nu am scăpat de inflație, ea rămâne conform BNR plafonată în jurul valorii de 15%, iar presiunile vin și din exterior, situația în Europa fiind, de asemenea, dificilă.
Ministrul Agriculturii ne-a oferit câteva explicații și pe această temă, spunând că el nu vede că ar exista cauze ce să determine noi creșteri de preț la alimente, în perioada următoare.
„Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor preţuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli.
Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toţi. (…)
Nu văd scumpiri la această dată pentru că preţul s-a liniştit la produsele care se procesează, nu văd scumpiri în condiţiile în care s-au plafonat şi s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie.
Iată că nu sunt elemente care să ne determine să previzionăm scumpiri ale produselor agroalimentare în acest moment”, a declarat, vineri, în Arad, ministrul Agriculturii.