03 sept. 2022 | 07:50

Circ pe facturile noastre la energie: cum se bat cap în cap documentele oficiale cu promisiunile politicienilor

ACTUALITATE
Circ pe facturile noastre la energie: cum se bat cap în cap documentele oficiale cu promisiunile politicienilor

Au trecut doar câteva zile de când avem în vigoare noi măsuri pe piața internă de energie și deja apar problemele.

Mai exact, este vorba despre o propoziție, prezentă în nota de fundamentare a Ordonanței care reglementează noile măsuri din domeniu.

Acolo scrie, negru pe alb, că măsurile ar putea să intre în contradicție cu anumite prevederi europene. Mai precis, ar fi vorba despre Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019.

”(…) În acest sens, s-a considerat necesara introducerea unor măsuri de corecție a functionării celor doua piețe, măsuri decise la nivel politic și guvernamental, dar care este posibil să intre în contradicție cu unele prevederi din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, ale Directivei 944/2019 și ale Regulamentului 943/2019.

Măsurile preconizate au rolul de a contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat, a siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național și a Sistemului Național de Gaze Naturale, precum și la asigurarea alimentării constante și permanente a consumatorilor pe perioada de iarnă 2022-2023”.

Una scrie în documente, alta ni se spune din gura aleșilor neamului

Doar că însuși ministrul Energiei, Virgil Popescu, neagă faptul că ar fi vorba despre un astfel de risc și aduce argumente care contrazic tocmai documentul oficial adoptat de Guvernul din care face parte.

Mai mult, oficialul de la Palatul Victoria spune că instituții responsabile pe tema energetică, precum ANRE, au luat parte la discuțiile pe tema noilor măsuri din energie, iar ceea ce au propus specialiștii din cadrul instituției a fost cuprins în Ordonanță.

”La toate discuțiile la care am participat eu a participat și ANRE. Tot ce a propus ANRE se regăsește în textul OUG, iar OUG a fost avizată de ANRE, restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie, la Bruxelles, o să prezint ce am aprobat ieri în această OUG. Și să știți că modelul de impozitare a producătorilor nu e inventat de noi”, a declarat, vineri, ministrul Virgil Popescu.

Doar că acestea nu sunt cele mai mari probleme legate de noile măsuri din sectorul energetic. Regulile noi de pe piață ar permite unui număr mai mic de consumatori să beneficieze de măsurile de sprijin, dat fiind faptul că a fost coborât pragul până la care se aplică ajutorul de la stat, iar IMM-urilor li se va plafona prețul numai pentru 85% din consum.

„Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Citește și: A venit toamna, s-a „umblat” deja la facturile noastre. Legea care dictează direct cât vei plăti pe energie și gaz