02 sept. 2022 | 10:55

Cât de devreme se instalează, de fapt, dependența la alcool: cercetătorii au vești proaste

ACTUALITATE
Cât de devreme se instalează, de fapt, dependența la alcool: cercetătorii au vești proaste

O singură expunere la etanol produce modificări de durată ale neuronilor atât la șoareci, cât și la muștele de oțet, ducând la remodelarea sinaptică în circuitul de recompensă al creierului, arată o nouă cercetare.

Studiul sugerează că o singură gură de alcool poate face creierul să devină dependent.

Folosind spectrometria cantitativă de masă, cercetătorii au analizat peste 2.000 de proteine ​​​​hipocampale din creierul șoarecilor după expunerea la etanol. În total, au identificat 72 de proteine ​​care au fost modificate dramatic de consumul de alcool.

De exemplu, modificările aduse proteinelor MAP6 și ankyrin-G au dus la scurtarea unei secțiuni cheie a brațelor de legătură neuronale, timp de cel puțin 24 de ore după expunere. În plus, cercetătorii au observat o creștere pronunțată a mișcării mitocondriilor în neuronii de șoarece care au fost tratați cu etanol.

Deoarece mitocondriile furnizează energie celulelor nervoase, această creștere a migrației este probabil să aibă un impact substanțial asupra modului în care funcționează acești neuroni. Acest lucru, combinat cu modificările morfologice observate în celulele nervoase expuse la etanol, sugerează că o singură administrare de alcool poate produce schimbări dramatice în creier care ar putea pune bazele alcoolismului.

„Unele dintre modificările morfologice dependente de etanol pe care le-am observat ar putea influența formarea memoriei legate de etanol prin distorsionarea echilibrului conectivității sinaptice”, explică autorii studiului.

Pentru a testa această teorie, ei au căutat să inverseze acest impact celular la muștele de oțet care au dezvoltat preferință pentru etanol. Prin inhibarea proteinelor care controlează migrarea mitocondriilor în neuronii dopaminergici, cercetătorii au eliminat dependența animalelor de alcool.

Ce ar putea să însemne, de fapt, această descoperire

O astfel de descoperire ar părea să confirme ipoteza că modificările celulare observate în urma unei singure expuneri la etanol stau, într-adevăr, la baza neurologiei dependenței. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest lucru se aplică oamenilor, este de remarcat faptul că dezvoltarea dependenței de etanol atât la muștele de oțet, cât și la oameni depinde de neuronii dopaminergici.

„Acest lucru înseamnă că identificarea modificărilor de durată ale dependenței de etanol este un prim pas important în înțelegerea modului în care consumul acut de alcool se poate transforma în abuz cronic”, au mai declarat cercetătorii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele