01 sept. 2022 | 08:43

Raport ONU: China ar fi comis crime împotriva umanității în Xinjiang

ULTIMA ORĂ
Raport ONU: China ar fi comis crime împotriva umanității în Xinjiang

ONU a acuzat China de „încălcări grave ale drepturilor omului” într-un raport mult așteptat privind acuzațiile de abuzuri în provincia Xinjiang. China a solicitat ONU să nu publice raportul, Beijingul numindu-l o „farsă” organizată de puterile occidentale.

China, acuzată de crime împotriva umanității

Raportul evaluează acuzațiile de abuzuri împotriva musulmanilor uiguri și a altor minorități etnice, pe care China le neagă.

Dar anchetatorii au declarat că au descoperit „dovezi credibile” de tortură care ar putea constitui „crime împotriva umanității”.

Aceștia au acuzat China că folosește legi vagi privind securitatea națională pentru a limita drepturile minorităților și că instituie „sisteme de detenție arbitrară”.

Raportul, care a fost comandat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că prizonierii au fost supuși unor „modele de rele tratamente” care au inclus „incidente de violență sexuală și de gen”.

Alții s-au confruntat cu tratamente medicale forțate și cu „aplicarea discriminatorie a politicilor de planificare familială și de control al nașterilor”.

Recomandările ONU

ONU a recomandat Chinei să ia măsuri imediate pentru a elibera „toate persoanele private arbitrar de libertate” și a sugerat că unele dintre acțiunile Beijingului ar putea echivala cu „comiterea de crime internaționale, inclusiv crime împotriva umanității”.

În timp ce ONU a declarat că nu poate fi sigur câte persoane au fost reținute de către guvern, grupurile pentru drepturile omului estimează că peste un milion de persoane au fost reținute în taberele din regiunea Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Congresul Mondial Uigur, un grup care reprezintă aproximativ 60 de organizații, a salutat raportul și a solicitat un răspuns internațional rapid.

„Acesta este un lucru care schimbă răspunsul internațional la criza uigură”, a declarat directorul executiv al Uyghur Human Rights Project, Omer Kanat.

„În ciuda negărilor energice ale guvernului chinez, ONU a recunoscut acum în mod oficial că au loc crime oribile.”

În Xinjiang trăiesc aproximativ 12 milioane de uiguri, majoritatea musulmani. ONU a declarat că este posibil ca membrii nemusulmani să fi fost, de asemenea, afectați de aspectele din raport.

Acțiunile Chinei în Xinjian, genocid

SUA și legislatorii din alte câteva țări au denunțat anterior acțiunile Chinei în Xinjiang ca fiind un genocid, dar ONU s-a oprit în mod deliberat să facă această acuzație.

Dar Beijingul – care a văzut raportul în avans – neagă acuzațiile de abuz și a susținut că taberele sunt un instrument de combatere a terorismului.

Delegația sa la Consiliul ONU pentru drepturile omului de la Geneva a respins concluziile raportului, despre care a spus că „a defăimat și calomniat China” și a intervenit în afacerile interne ale țării.

„Această așa-numită „evaluare” este un document politizat care ignoră faptele și expune pe deplin intenția SUA, a țărilor occidentale și a forțelor anti-China de a folosi drepturile omului ca instrument politic”, a declarat aceasta într-o declarație lungă.