31 aug. 2022 | 12:05

Producătorii din Energie întorc banii cu lopata: criza energetică e pentru unii mumă, pentru români ciumă

ACTUALITATE
Producătorii din Energie întorc banii cu lopata: criza energetică e pentru unii mumă, pentru români ciumă

Criza energetică de care ne plângem cu toții atunci când poștașul ne aduce acasă facturile sau când le primim online presupune pentru unii mari beneficii. De exemplu, cel mai mare producător de energie electrică din țară înregistrează profituri amețitoare.

Se fac bani cu sacul

Este vorba despre gigantul Hidroelectrica. Deși traversăm o vară caracterizată de fenomene meteo neprielnice și de o secetă accentuată, iar producția a scăzut cu 30%, profitul Hidroelectrica este unul uriaș. Practic, profitul net a ajuns, după prima jumătate a anului curent, la 2,63 miliarde de lei.

Comparativ cu perioada similară din 2021, se înregistrează o creștere masivă a profitului, evaluată la plus 56% .

De asemenea, dincolo de profitul care pare să fi crescut ca Făt-Frumos, nici veniturile nu stau mai rău. Și aici se consemnează evoluții semnificative. Este vorba despre venituri de 4,7 miliarde pentru primele șase luni din acest an, față de 3,2 miliarde, veniturile din 2021.

“Pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2021, pe bază consolidată, compania a înregistrat venituri totale de 6.489,3 milioane de lei, în creștere cu 68,9% față de aceeași perioadă a anului precedent și un profit net de 3.085,6 milioane de lei, în creștere cu 113,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe parcursul perioadei de șase luni încheiată la 30 iunie 2022, Hidroelectrica SA a plătit un impozit pe venit suplimentar de 351 milioane de lei și a înregistrat un cost cu apa turbinată de 243,3 milioane de lei, în scădere cu 24,9% față de anul trecut, datorită volumului mai mic de producție de energie electrică. La sfârșitul lunii iunie 2022 lichiditățile companiei erau de 3,35 miliarde de lei”, conform datelor furnizate de Fondul Proprietatea.

De menționat este contextul dificil în care s-au înregistrat aceste cifre de-a dreptul impresionante. Practic, vorbim despre o producție de energie redusă cu 30%, pe fondul secetei severe pe care întreaga Europă o traversează și despre care Comisia Europeană spune că ar fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani.