Sunt plantele conștiente? Ce indică ultimele studii
Paco Calvo, cercetător la Universitatea din Murcia din Spania, se află într-o misiune. Potrivit New Scientist, el încearcă să construiască un cadru științific solid pentru înțelegerea „neurobiologiei plantelor”, cu speranța de a găsi într-o zi un răspuns ferm la o întrebare profundă: sunt plantele conștiente?
Este un demers efemer, controversat, nu în ultimul rând pentru că știința nu are cu adevărat un mod concret de a studia sau chiar de a defini conștiința. Trebuie să spunem, totuși – cel puțin unul dintre experimentele lui Calvo, deși încă conceptual, ridică unele puncte interesante.
Plantele sunt considerate în general inteligente, deși în moduri simple. Unele trăsături ale lor pot fi explicate cu ușurință ca simple adaptări evolutive – reacții pasive, mai degrabă decât decizii luate cu raționament.
Plantele ar putea fi conștiente
„Știm că plantele sunt conștiente de mediul lor și de ele însele, dar și unele de altele”, a spus Elizabeth Van Volkenburgh, profesor de știință a plantelor la Universitatea din Washington, pentru New Scientist.
„Nu știm însă dacă sunt conștiente”.
Dar, potrivit revistei, Calvo și alții au dezvoltat un fel de test de turnesol pentru a măsura dacă există un sentiment de acțiune – sau cel puțin de cunoaștere – în comportamentul plantelor. În primul rând, ei se întreabă dacă comportamentul este flexibil și proactive. În al doilea rând, ei se întreabă dacă acel comportament este anticipator. În cele din urmă, în al treilea rând, ei determină dacă acel comportament este orientat către obiective.
Având în vedere această listă, Calvo crede că a găsit un exemplu în care o plantă se potrivește acestor calificări: fasolea.
Când fasolea crește, ea chiar pare să caute un loc prielnic pentru a se dezvolta. Chiar se întinde în mișcări largi de scanare în timp ce „decide” unde să se stabilească, iar când se fixează pe un nou traseu, fasolea prezintă o creștere a semnalelor electrice interne – o combinație de factori despre care Calvo, după cum a spus el pentru New Scientist, crede că poate semnala funcția cognitivă de bază și chiar, mult mai mult, o dovadă că plantele au experiențe subiective.
„Ar putea chiar să indice că fasolea „știe” că stâlpul este acolo”, a spus Calvo, deși a adăugat că echipa sa „trebuie să fie foarte atentă”.
Desigur, Calvo are o mulțime de îndoieli și merită remarcat faptul că cercetătorii din domeniu au încercat de mult să înțeleagă, să demonstreze sau să infirme conștiința în multe plante și animale. Totuși, munca lui este cu siguranță interesantă.