30 aug. 2022 | 10:44

În ce trebuie să-ți ții economiile în 2022: ce urmează pentru euro, dolar, leul românesc, conform experților

ACTUALITATE
În ce trebuie să-ți ții economiile în 2022: ce urmează pentru euro, dolar, leul românesc, conform experților

Dacă stai cu ochii pe băncile din România, în frunte cu BNR, situația legată de economiile românilor nu este una foarte optimistă, mai ales pentru unii dintre noi. Foarte mulți au avut de suferit după ce dolarul a depășit euro, iar acum au de suferit din cauza unei ușoare aprecieri a leului românesc. Situația este complicată.

Adrian Codirlașu este vicepreședintele CFA și are o viziune de ansamblu asupra pieței financiare din România. Din această poziție, apreciază că dominația dolarului în fața euro va reveni, iar leul românesc va avea de câștigat din această situație, crescându-i și lui valoarea în fața monedei europene. Partea bună pentru toată lumea, mai ales pentru cei cu credite imobiliare, este că nivelul ROBOR pare să se fi stabilizat, ajutat fiind și de evoluțiile viitoare ale politicii monetare sugerate de BNR.

Ce se întâmplă în piața monetară, ce urmează

De aproximativ o săptămână, paritatea euro/dolar a fost în favoarea americanilor, iar acest trend pare să se mențină și în perioada următoare, cel puțin pentru un timp. Această tendință este facilitată și de afirmațiile președintelui FED, care a insistat pe faptul că Statele Unite ale Americii vor continua majorarea dobânzilor în speranța diminuării inflației. În schimb, de această parte a oceanului, Banca Centrală Europeană a dat semne că va fi mai prudentă în majorarea dobânzilor.

„În acest context, cred că diferenţialul de dobândă între cele două economii se va majora ceea ce va favoriza în continuare aprecierea dolarului faţă de euro”, consideră Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România şi Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România.

Încercând să privească un pic spre viitor, Codirlașu este de părere că se va reveni la relația consacrată dintre euro și dolar, dar momentul în care se va întâmpla acest lucru depinde destul de mult de evoluția războiului din Ucraina. Ideea este că, odată cu prelungirea invaziei, Europa își va continua eforturile de a obține dependența de gazul rusesc și, implicit, va ajunge să întărească moneda europeană.

Vizavi de ROBOR, stabilizarea sa s-a datorat mai ales în urma celor mai recente declarații ale guvernatorului BNR, Isărescu afirmând că mai urmează două modificări de dobândă în 2022, una de 1%, iar alta de 0,75%. „Am putea avea astfel o majorare de 0,50% şi una de 0,25%, ceea ce ar corespunde unei dobânzi de politică monetară de 6,25% la finalul anului”, spune Codirlaşu. Ca referință, la momentul de față, dobânda cheie este de 5,5%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele