25 aug. 2022 | 18:25

Panica pentru un spital: hackerii au blocat întreg sistemul

ACTUALITATE
Panica pentru un spital: hackerii au blocat întreg sistemul

Atacurile cibernetice, în general, nu sunt niciodată bune și pot distruge vieți cu date furate sau acces blocat la computerele atât de necesare. Cu toate acestea, este un fel special de rău atunci când este folosit împotriva spitalelor, perturbând sisteme medicale importante.

Din păcate, atacuri ca acestea nu sunt nemaiauzite, iar la începutul acestui an, sistemul de sănătate din Costa Rica a fost ținut ostatic de cripto-hackeri. Acum, potrivit BleepingComputer, un atac perturbă Centrul Hospitalier Sud Francilien din Franța. CHSF, care se află la aproximativ 28 km sud de Paris, trebuie să îndepărteze pacienții și să amâne operațiile din cauza ransomware-ului.

Spitalul cu 1.000 de paturi a fost atacat duminică și încă nu și-a recăpătat controlul asupra sistemelor sale. Acest lucru nu afectează doar lucruri precum software-ul de afaceri al spitalului, ci și admiterea și stocarea pacienților, inclusiv cea a imagisticii medicale. Pacienții sunt încă evaluați la CHSF, dar mulți necesită transferuri în alte centre medicale pentru a obține tratamentul de care au nevoie.

O situație periculoasă

„Acest atac asupra rețelei de calculatoare face ca software-ul de afaceri al spitalului, sistemele de stocare (în special imagistica medicală) și sistemul informațional referitor la admiterea pacienților să fie inaccesibile pentru moment”, explică o traducere din anunțul CHSF.

Potrivit publicației franceze Le Monde, atacatorii cer 10 milioane de dolari pentru a elibera o cheie de decriptare pentru a elibera sistemele spitalului. A viza un spital pentru ceea ce pare doar cererea de bani este doar cea mai mică mișcare, chiar și pentru atacatorii de ransomware.

Autoritățile nu sunt încă sigure cine sunt vinovații atacului, dar bănuiesc că ransomware-ul LockBit 3.5 este folosit. LockBit, ca organizație, afirmă că atacurile asupra spitalelor nu sunt permise cu ransomware-ul său, așa că, dacă acesta este cazul, atacatorii s-ar putea găsi în probleme de la ambele capete ale legii.