25 aug. 2022 | 14:07

Teancuri de bani pentru români, fiindcă au fost „draguți” cu refugiații din Ucraina: milioane de euro de la UE, oficial

ACTUALITATE
Teancuri de bani pentru români, fiindcă au fost

De la izbucnirea războiului din Ucraina, românii au dat dovadă de o solidaritate demnă de apreciat, primindu-i cu brațele deschise pe bieții oameni ce fugeau din cala dezastrului, pentru a-și salva viețile.

I-am primit în casele noastre, în spațiile noastre de cazare, le-am oferit tot ce am avut noi mai bun sau cât ne-am permis, iar autoritățile au alocat și ele bugete pentru diverse programe de sprijin și forme de ajutorare a celor năpăstuiți de soartă.

După reacția exemplară a României în fața acestui dezastru, mulțumirile de la Kiev nu au încetat să apară, în timp ce numeroase ziare din întreaga lume titrau cu litere de-o șchioapă despre noi și ospitalitatea de care dăm dovadă. Inclusiv lideri ai UE au punctat faptul că suntem o rotiță de bază în acest angrenaj al blocului comunitar ce încearcă să fie de folos Ucrainei și să apere, până la urmă, valorile europene, de libertate, independență și respectare a suveranității naționale.

Veste de milioane, la propriu: UE ne-a dat deja prima tranșă de bani

Ei bine, după toate aceste evenimente, UE nu uită de noi și tocmai ne-a virat prima transă de bani din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu cazarea şi masa refugiaţilor din Ucraina. Anunțul tocmai a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă.

„Prima sumă de bani de la Uniunea Europeană a ajuns în ţară. Este vorba de 39,1 milioane de euro. Banii respectivi sunt gestionaţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Coordonarea întregii activităţi de rambursare a banilor cheltuiţi la nivelul autorităţilor locale pentru ceea ce înseamnă gestionarea refugiaţilor în România se face prin DSU”, a declarat șeful de la Palatul Victoria.

Conform declarațiilor făcute de prim-ministru, „avem deja peste două milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră. Avem 84.000-85.000 care au decis să rămână pe teritoriul naţional. Aproximativ jumătate, 38.000, sunt copii. Aproximativ acelaşi număr sunt femei, iar 6.000 – bărbaţi. Este clar că pe măsură ce fondurile vin de la UE, ele vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor venite de la autorităţile locale, banii merg în sprijinul autorităţilor”.